Partidul Democrat are o fracțiune din ce în ce mai mare în Parlament. Ceea ce era cunoscut de toți, dar fără probe, se confirmă prin acțiuni. Deputații „independenți”, ademeniți ca fluturii de noapte în jurul becului, au început să adere în grup la PD. Partidul conduce majoritatea covîrșitoare a instituțiilor statului, inclusiv cea mai importantă – Procuratura Parlamentul și președinția lui.

„În maxim un an de zile. Vorbim despre locuri de muncă. Vorbim despre locuințe accesibile [...] Vorbim totuși de un venit comparabil cu veniturile care sunt în regiune.”

A trecut mai mult de un an de la preluarea acesteia și a Guvernului și iată că unele deadline-uri din viitorul luminos au devenit istorii triste din trecut. Acum un an, unul din liderii democrați, Andrian Candu, a fost întrebat de jurnalistul Gheorghe Gonța:[1]

„Cînd credeți Dvs. că va veni vremea cînd părinții vor avea suficiente argumente pentru a le spune copiilor lor că nu trebuie să plece din țară?

Răspunsul, presărat cu generalități, a fost extrem de concret pentru un politician:

„În maxim un an de zile. Vorbim despre locuri de muncă. Vorbim despre locuințe accesibile, mai ales pentru tineri. Mulți tineri pleacă din țară anume din cauza faptului că nu văd în perspectivă în 5-10 ani de zile să aibă un cămin și să-și formeze o familie. Și vorbim despre garanții despre tot ce înseamnă servicii publice. Vorbim despre medicină, medicină de urgență, vorbim despre asigurări sociale, vorbim despre procese economice care să-i asigure măcar acel minim de existență, dar nu vorbim de minimul de existență, vorbim totuși de un venit comparabil cu veniturile care sunt în regiune.”

Să le luăm pe rînd.

Un an de zile: locuri de muncă

Biroul Național de Statistică anunță că în anul 2016 populația economic activă (populația ocupată plus şomerii) a Republicii Moldova a constituit 1272,8 mii persoane, fără modificări esențiale față de anul 2015.

Rata de activitate a populaţiei de 15 ani și peste a constituit 42,6%, fiind practic la nivelul anului 2015 (42,4%).

Totuși, dacă privim structura pe domenii a populației „ocupate”, vom observa niște tendințe ciudate: angajații în construcții au pierdut -5.000 de locuri de muncă, angajații în industrie au rămas la fel (-200 locuri de muncă), transporturi (-100), administrație publică, învățămînt și sănătate (-12.500 locuri de muncă!).

Dar în ce domenii au apărut oameni „ocupați”?

Campionul e „agricultură, silvicultură și pescuit” +19.000 de oameni „ocupați” în acest domeniu, inclusiv o creștere cu +23.000 la capitolul „persoane care produc doar pentru consumul familiei”. La fel, pe parcursul anului 2016, s-a atestat o creștere a ocupaților în „comerț cu ridicata și amănuntul, hoteluri și restaurante” +10.000 de locuri de muncă.

Conform statutului profesional, avem următoarele schimbări: „salariați” -19.000, „patroni și membri ai cooperativei” -200, dar creștere la „lucrători pe cont propriu” +15.000 și „lucrători familiali neremunerați” +10.000.

Populația în 2016 din punct de vedere statistic a fost la fel de ocupată ca în 2015. Doar că din ce în ce mai puțini au fost ocupați cu primitul salariului și condusul afacerii și tot mai mulți s-au ocupat cu lucrul pe cont propriu și munca familială neremunerată.

Un an de zile: locuințe accesibile

În decembrie 2016, Pavel Filip anunța un proiect național „Prima Casă” de creditare preferențială a familliilor tinere ce doresc să cumpere un apartament.[2] Patru luni mai tîrziu, Pavel Filip a declarat că Guvernul mai are de lucru asupra proiectului: „Este un proiect social foarte important. Mai avem de lucrat asupra lui. Mai avem de coordonat și cu cei de la Fondul Monetar Internațional, dar cred că spre sfârșitul lunii aprilie vom avea un proiect definitivat.”[3] Proiectul are în continuare zero beneficiari, chiar dacă deadline-ul lui Andrian Candu a expirat.

Între timp, conform bursei imobiliare Lara, prețul mediu de piață pentru metru pătrat de apartament în municipiul Chișinău în luna martie 2017 a constituit 528 de euro și rămîne neschimbat a șasea lună consecutiv. În comparație cu luna martie a anului trecut (545 de euro), costul mediu al unui metru pătrat de imobil locativ în capitala Moldovei în luna martie 2017 a scăzut cu 17 euro sau cu 3,1%.[4]

Un an de zile: procese economice

Datoria externă administrată de Guvern la sfîrșitul lui februarie 2017 era de 1.523 milioane de USD, cu 190 milioane mai mare față de 1.333 milioane USD în aceeași lună din 2016. Datoria internă în aceeași perioadă a crescut de 2,7 ori (!), de la 7,8 miliarde lei la 21,4 miliarde lei.

În 2016 ponderea creditelor neperformante în sistemul bancar a crescut pînă peste 16%, ne infomează BNM. E o situație record, cel puțin din 2012 încoace.[5]

Un sondaj publicat de Banca Mondială la 16 martie arată că doar 13 la sută din managerii companiilor constată o îmbunătățire a mediului de afaceri în 2016, 60 la sută nu constată nicio schimbare, în timp ce 27 la sută consideră că mediul de afaceri s-a înrăutățit. Aproximativ 20 la sută s-au plâns de vizitele controlorilor în scopul luării de mită și circa 12 la sută consideră că au fost controlați și intimidați în favoarea concurenților lor.[6]

În 2016, conform BNM, investițiile străine directe au continuat tendința descrescătoare, înregistrînd cea mai mică valoare din ultimii ani – doar 124,39 milioane de dolari, ceea ce e cu 47% mai puțin decît în 2015.[7]

Un an de zile: venituri ca în regiune

Biroul Naţional de Statistică informează că, în anul 2016, veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2060,2 lei, fiind în creştere cu 5,3% faţă de anul precedent. În termeni reali (cu ajustarea la indicele prețurilor de consum) veniturile populației au înregistrat o descreștere de 1%.[8]

Conform Biroului Național de Statistică, cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în anul 2016 au constituit în medie pe o persoană 2116,8 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 3,3%. În termeni reali (cu ajustarea la indicele prețurilor de consum) populația a cheltuit în medie cu 2,9% mai puțin comparativ cu anul 2015.

Salariul mediu în martie 2016 a fost de 4.650 de lei (aproximativ 215 euro). În aceeași perioadă, un an mai tîrziu, el deja e 5.084 lei (aproximativ 240 de euro).[9]

Țările din regiune au avut următoarele salarii medii în 2016:[10]

Bulgaria - 382 euro, România - 463 euro, Ungaria - 570 euro, Lituania - 585 euro.

Unica țară din regiune cu salariu mai rău e Ucraina, care trece prin război și criză economică majoră, dar Moldova avea salariu mediu mai mare ca vecinii de la est și în 2016, așa că nu am întrecut pe nimeni.

În concluzie

Locurile de muncă în 2016 au devenit mai puține în industrie, construcții, transporturi, administrație, învățămînt și sănătate. Moldovenii au compensat statistica „ocupîndu-se” în domeniul agriculturii, silviculturii și pescuitului, în special în domeniul aducător de mare valoare adăugată – „persoane care produc doar pentru consumul familiei”.

Locuințele nu au devenit mai accesibile pentru tineri. Programul „Prima Casă” al Guvernului încă nu a început, „la proiect se mai lucrează”, acesta avînd zero beneficiari. Prețurile la metru pătrat rămîn neschimbate în ultimele 6 luni, în medie 528 de dolari.

Ponderea creditelor neperformante în sistemul bancar bate noi recorduri. Investițiile străine directe au fost în jumătate față de 2015.

Veniturile populației în termeni reali au scăzut ușor cu 1%. Populația a cheltuit în medie cu 3% mai puțin în 2016 decît în 2015. Cu excepția Ucrainei, țările din regiune oferă cetățenilor salarii medii mult mai mari ca în Moldova.

Din păcate, tinerii trăiesc în realitatea Republicii Moldova și nu în imaginația politicienilor. Toate promisiunile concrete din declarația lui Andrian Candu din 25 martie 2016 s-au dovedit a fi false.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Selecție Privesc.eu: Andrian Candu promite că într-un an de zile vom trăi frumos și bine!, facebook.com ↩︎

  2. Problema locuinţelor pentru familiile tinere şi a salariilor în plic au fost discutate la o ședință prezidată de Premier, moldpres.md ↩︎

  3. Premierul Filip promite că până la finele lunii aprilie vom avea un proiect definitivat pentru programul „Prima Casă”, agora.md ↩︎

  4. Colaps imobiliar la Chișinău: prețurile la apartamente „înghețate“?, moldova24.net ↩︎

  5. Raport asupra inflației nr. 1, februarie 2017, bnm.md ↩︎

  6. Companiile din Moldova interacționează mai puțin cu autoritățile de reglementare, dar alți indicatori aferenți costurilor de reglementare a afacerilor prezintă tendințe îngrijorătoare, indică raportul Băncii Mondiale, worldbank.org ↩︎

  7. Străinii nu mai retrag banii din sistemul bancar moldovenesc, mold-street.com ↩︎

  8. Veniturile şi cheltuielile populaţiei în anul 2016, statistica.md ↩︎

  9. Conform statisticii publicate lunar pe pagina Ministerului Economiei, mec.gov.md ↩︎

  10. Average Salary in European Union 2016, reinisfischer.com ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.