După o aparentă opoziție crîncenă între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon privind modificarea sistemului electoral, proiectele celor doi au fost comasate în Parlament. Totuși, chiar dacă au votat pentru același lucru, deputații au venit apoi cu interpretări diametral opuse.

Și mai curios, șeful statului se laudă cu o victorie împotriva PD, deși proiectul său tot de democrați a fost votat.

Valeriu Ghilețchi, proaspăt urcat în luntrea popular-europeană, cu care a votat pentru proiectul uninominal în pofida promisiunilor anterioare,[1] a declarat triumfător că a… „îngropat sistemul uninominal”.[2] Explicația sa a fost că înainte de votarea în cea de-a doua lectură, proiectul va fi modificat conform recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale grupului PPEM, astfel încît nu se va ajunge la uninominalul propus de Plahotniuc.

Același pretext a fost invocat și de Igor Dodon cînd a propus sistemul mixt, propunere ale cărei contradicții le-am analizat anterior. Potrivit președintelui, sistemul mixt va „deturna” planul lui Plahotniuc.[3] După vot, deși ambele proiecte au acumulat suficiente voturi în Parlament înainte de a fi comasate, președintele Dodon a spus că „cu proiectul democraților s-a terminat”.[4] Și mai curios, șeful statului se laudă cu o victorie împotriva PD, deși proiectul său tot de democrați a fost votat.

Atît popular-europenii, cît și socialiștii au folosit scuza că democrații oricum au suficiente voturi pentru a schimba sistemul electoral. Totuși, anterior, toate partidele parlamentare s-au pronunțat împotriva sistemului uninominal. Dacă popular-europenii n-ar fi votat proiectul, nu se știe unde ar fi adunat PDM voturile.

„Un pas înainte pentru uninominal”?

Astfel, în pofida atitudinii victorioase a PPEM și PSRM, și democrații sunt destul de mulțumiți. Sergiu Sîrbu crede că votul a fost „un pas înainte pentru uninominal”.[5] Opinia este împărtășită și de Andrian Candu, potrivit căruia sistemul mixt e doar un compromis temporar - jumătate de drum spre uninominal. Președintele Parlamentului a declarat că alegerile din 2018 vor fi după sistem mixt, dar PDM nu renunță la proiectul uninominal.[6]

Cel mai optimist s-a arătat Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, după alegerile din 2018, „cetățenii vor vedea beneficiile uninominalului și sunt sigur că în 2022 niciun politician nu le va sta în cale”.[7] Dacă va fi așa sau nu, rămîne să vedem.

Între timp, așteptăm părerea Comisiei de la Veneția și încercăm să ne dumirim cum democrații și socialiștii au votat împreună același proiect, apoi s-au declarat victorioși unul împotriva altuia.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Spun una, fac alta. Grupul PPEM din Parlament a votat uninominalul, deși mai devreme anunța că nu-l susține, agora.md ↩︎

  2. Grupul Parlamentar Popular European: „Astăzi am îngropat sistemul uninominal”, valeriughiletchi.md ↩︎

  3. Propun sistemul mixt pentru Republica Moldova, dodon.md ↩︎

  4. Dodon, despre comasarea sistemului mixt cu uninominalul: O victorie a președintelui și a fracțiunii PSRM în lupta cu uninominalul, agora.md ↩︎

  5. Sistemul mixt, un compromis sau un pas înapoi? Bolea: „Se țin mari și tari, dar au pierdut”, agora.md ↩︎

  6. Candu: Vom avea sistem electoral mixt pentru alegerile din 2018. Pe termen lung, PD nu renunță la uninominal, agora.md ↩︎

  7. Plahotniuc: Nu renunțăm la uninominal! După 2018 nimeni nu ne va sta în cale, agora.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.