Misterul deportării celor șapte profesori turci a fost rezolvat! Dacă în septembrie 2018 Andrian Candu și Pavel Filip se bîlbîiau și nici nu știau dacă profesorii au fost extrădați, expulzați sau declarați indezirabili, acum totul e clar. Procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că fostul șef SIS Vasile Botnari și-a asumat toată vina. Restul suspecților au fost lăsați în pace, iar Botnari va fi unicul judecat.[1] Avem totuși cîteva întrebări.

1. Olga Poalelungi și BMA

După cum au scris anterior colegii noștri de la CPR,[2] Biroul de Migrație și Azil este unica instituție care are dreptul să îndepărteze pe teritoriul țării persoane care ar fi un pericol pentru siguranța națională. Ca șefă a BMA, dacă într-adevăr nu a fost implicată, Olga Poalelungi ar fi trebuit să denunțe acțiunile SIS-ului și să sesizeze procurorii.

Ce a făcut în schimb? Mai întîi, ea a declarat că BMA nu a participat în niciun fel.[3] Apoi, a schimbat macazul. Ea e suspectată că a semnat acte cu o dată mai veche decît au fost emise pentru a legaliza post-factum acțiunile SIS-ului. Ba chiar a insistat că totul a fost „corect procedural”. Întrebată de ce scrisorile de înștiințare au ajuns la adresele profesorilor turci abia după ce aceștia au fost trimiși în Turcia, Olga Poalelungi a spus: „Noi nu știm cum funcționează poșta”.[4]

De ce șefa BMA a participat la mușamalizarea acestui caz? A primit niște ordine, a fost mituită, a fost amenințată, a protejat pe altcineva?

Însă după mărturia lui Botnari, procurorii au decis că nu mai merită să investigheze potențialul abuz în serviciu și fals în acte al Olgă Poalelungi, și nici cine a „motivat-o” să ajute la tăinuirea fărădelegilor din acest caz. Ba mai mult, a și fost restabilită în funcție.

2. Alexandru Baltaga și alți ofițeri SIS

Vasile Botnari spune că subordonații săi au acționat crezînd că totul e legal. Despre mascați mai putem crede că doar execută. Despre fostul vicedirector al SIS și alți ofițeri – mai greu. Ei au răpit și îndepărtat de pe teritoriul țării șapte persoane – o acțiune pe care o poate face doar BMA. Cum să nu-ți dai seama că e ilegal să faci o acțiune care nici măcar nu intră în atribuțiile SIS-ului, ci trebuie executată de o cu totul altă instituție?

Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, declara în septembrie 2019 că profesorii au fost trimiși în Turcia cu o cursă charter, iar pentru asta li s-au înmînat probabil pașapoarte noi emise de autoritățile turce (numerele actelor erau consecutive). Întrucît majoritatea profesorilor nu aveau la ei actele vechi în momentul reținerii, pașapoartele noi le-au fost transmise de către ofițerii SIS.[5] Chiar să nu-i fi trecut nimănui prin cap că nu e tocmai legal să răpești pe cineva și să-i pui în buzunar un pașaport nou pentru a-l trimite în altă țară?

Apoi, de cît timp ar fi avut nevoie ofițerii SIS să realizeze ilegalitatea acestor acțiuni? Chiar dacă admitem că au fost naivi și nu și-au dat seama în timpul operațiunii, de ce nu a reacționat nimeni după ce întreaga tărășenie a ieșit la iveală? Nici măcar după decizia CEDO[6] nu a făcut nimeni nicio declarație publică, niciun denunț la procuratură, nimic. În loc de whistleblowing, am avut șuierat de niznai.

3. Complicii turci

De unde au venit acele pașapoarte noi? Direct de la Ankara, de la ambasadă? Cu cine a fost coordonată această operațiune ilegală? Au fost implicați funcționari de la ambasadă?

Chiar dacă sunt protejați de imunitate diplomatică, ei pot fi condamnați public și trimiși înapoi în Turcia. În mod legal, desigur, nu așa cum au pățit-o profesorii.

4. Conducerea moldovenească

Înainte de coaliția cu socialiștii, blocul ACUM dădea vina pe Igor Dodon, acuzînd un schimb pe care l-ar fi făcut acesta cu Erdoğan: profesorii în schimbul reparației Președinției și/sau alte favoruri viitoare. După coaliție, Chiril Moțpan schimbă macazul și zice că Andrian Candu, în calitate de președinte al Parlamentului, era responsabil de coordonarea acțiunilor antitero.[7]

Indiferent dacă e vorba de Candu, Dodon sau ambii, procurorii ar trebuie să investigheze sub patronajul cui s-a desfășurat această operațiune, în special ținînd cont de faptul că în anul precedent am avut o intensificare a contactelor moldo-turce: și Igor Dodon, și Vlad Plahotniuc s-au întîlnit cu Erdoğan.

Mai ales după ce vreau-să-fiu-sultanul de la Ankara le-a mulțumit public autorităților moldovene, după întîlnirea cu Dodon, pentru cei șapte profesori. Care autorități au fost implicate? Cine a negociat operațiunea? S-a făcut la nivel de președinte, speaker, minister de externe?

Vasile Botnari e cunoscut drept un apropiat al lui Vlad Plahotniuc și ca șef al SIS e puțin probabil să fi devenit dintr-odată independent politic. Alexandru Stoianoglo însă nu e interesat să investigheze dimensiunea politică a operațiunii. Întrebat de jurnaliști dacă Vasile Botnari nu cumva protejează pe cineva, Stoianoglo a răspuns „noi putem doar presupune”.[8]

Finis coroborat opus

Este tragicomic cînd procurorul general spune că „noi putem doar presupune”. Alexandru Stoianoglo e printre acei oameni din stat care pot și trebuie să facă mai mult decît doar să presupună. Procurorul-șef are pîrghiile și datoria să investigheze astfel de suspiciuni, numai să vrea.

Că Vasile Botnari a jucat un rol cheie în îndepărtarea din Moldova a celor șapte profesori turci e limpede. Că acum își asumă întreagă vină ca un fel de țap ispășitor e la fel de limpede. Că procurorii sunt într-atît de naivi e greu de crezut și subminează credibilitatea scuzelor pe care le-a adresat Alexandr Stoianoglo celor șapte victime și familiilor lor.

Că absolut nimeni altcineva nu va fi tras la răspundere pentru unul din cele mai rușinoase și criminale momente din istoria contemporană a Moldovei e ridicol.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Miercuri, 5 Februarie 2020,Briefing de presă organizat de Procuratura Generală, privesc.eu ↩︎

  2. De ce șefa Biroului Migrație și Azil trebuie demisă, watch.cpr.md ↩︎

  3. Cine pe cine minte? Cetățenii turci au început să primească deciziile prin care li s-a refuzat azilul politic abia după 10 septembrie, tv8.md ↩︎

  4. LECȚIA TURCĂ, rise.md ↩︎

  5. Profesorii turci, expulzați anul trecut, au părăsit Republica Moldova legal. Vasiloi: „Ei au plecat cu o cursă charter”, unimedia.info ↩︎

  6. CASE OF OZDIL AND OTHERS v. THE REPUBLIC OF MOLDOVA, hudoc.echr.coe.int ↩︎

  7. Expulzarea profesorilor turci în 2018, o „ordinară răpire de persoane”, moldova.europalibera.org ↩︎

  8. Fostul șef al SIS, Vasile Botnari, trimis în judecată în dosarul expulzării profesorilor turci. Va plăti din buzunarul său prejudiciul de 125.000 de euro, agora.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.