Protestul pancartelor

Mii de oameni au protestat ieri în PMAN împotriva anulării rezultatului alegerilor locale din Chișinău. Ei au scandat împotriva guvernării pediste, au criticat justiția aservită politic și au cerut validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase. O noutate la acest protest au fost numărul mare de pancarte creative în rîndul protestatarilor. PAS și Platforma DA au anunțat că protestele vor continua pînă cînd alegerile nu vor fi validate și s-au ținut de cuvînt, protestînd și azi în fața CSJ, care examinează apelul lui Năstase.

Primarul ales a cerut recuzarea judecătorului Ion Druță, care a luat anterior mai multe decizii controversate în dosare precum Aroma Floris, Basconslux și Norma SRL. CSJ a respins însă cererea lui Năstase. La momentul publicării acestui articol, curtea încă nu a ajuns la o decizie privind validarea alegerilor.

Tortura persistentă

Practicile abuzive în centrele de detenție din Moldova nu s-au rărit pe parcursul anului trecut, potrivit unui raport al Centrului pentru prevenirea torturii. Dimpotrivă, în multe cazuri, condițiile de detenție și accesul la serviciile medicale s-a înrăutățit. Abuzurile fizice și verbale se întîlnesc mai des în centrele de detenție subordonate MAI și Departamentului Instituții Penitenciare. Situația e ceva mai bună în centrele CNA.

Dodon la raport

Președintele Igor Dodon va participa săptămîna asta la ședința Comitetului de Asociere UE-Moldova. Raportorul Parlamentului European pentru țara noastră, Petras Auštrevičius, spune că Dodon va trebui să le explice europenilor de ce nu e validat mandatul lui Andrei Năstase, de ce nu au fost respectate recomandările Comisiei de la Veneția, cum vor fi organizate alegerile la toamnă și de ce nu se mișcă investigația privind furtul miliardului. Auštrevičius subliniază că Moldova nu va primi asistența macrofinanciară dacă nu va îndeplini și condițiile politice privind normele democratice și drepturile omului.

Saga spionajului

Cazul Carinei Țurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în Rusia, continuă să rămînă în atenția presei ruse. RBK scrie că Țurcan ar fi transmis serviciilor secrete din România informații despre livrarea energiei electrice în Crimeea și autoproclamatele republici din Donbas. Săptămîna trecută, o altă variantă vehiculată era că în spatele acuzațiilor la adresa lui Țurcan stă Igor Secin, șef la Rosneft și apropiat al lui Putin, care vrea să-și întărească controlul asupra Inter RAO.

Prietenii lui Gaburici

Compania azeră Alke vrea să participe la reabilitarea drumurilor și a infrastructurii din Moldova. Vicepreședintele companiei Elnur Aslanov s-a întîlnit cu ministrul economiei Chiril Gaburici, care anterior a lucrat la Baku pentru Azercell. Deși se laudă cu un portofoliu larg de proiecte, activitatea firmei nu e foarte transparentă, potrivit Mold-Street. Mai mult, presa ucraineană scrie despre numărul mare de licitații cîștigate de Alke în Ucraina și despre relațiile azerilor cu fostul șef al fiscului de la Kiev, între timp arestat pentru mai multe ilegalități.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.