Votul anulat

Judecătorea Rodica Berdilo nu a validat rezultatul alegerilor primarului de Chișinău, cîștigate de Andrei Năstase. Liderul Platformei DA a anunțat că va contesta decizia la Curtea de Apel. În același timp, și-a chemat susținătorii la un protest organizat împreună cu PAS și PLDM. Năstase și Maia Sandu dau vina pe „justiția controlată de Plahotniuc”. Mai mulți politicieni români și europarlamentari de la Bruxelles au blamat și ei decizia curții, iar foștii contracandidați ai lui Năstase care l-au susținut în turul II au îndemnat și ei lumea să iasă la proteste.

Deși socialiștii au fost cei care l-au acuzat pe Năstase de încălcări în campanie și au depus cîteva plîngeri oficiale, Ion Ceban spune că nu a cerut invalidarea alegerilor și că va contesta decizia. Igor Dodon, în schimb, crede că Ceban trebuia declarat cîștigător al alegerilor odată cu excluderea lui Năstase.

Spioană la ruși

Moldoveanca Carina Țurcan, manager în cadrul gigantului energetic rus Inter RAO, a fost arestată la Moscova pentru spionaj în favoarea României. Ea administrase anterior centrala de la Cuciurgan, deținută de Inter RAO, și a fost chiar decorată de Ministerul Energeticii din Rusia. În 2016, a renunțat la cetățenia moldovenească. Ministrul român de externe a spus că Bucureștiul poate să-i ofere asistență consulară.

CEC-ul curat

Comisia Electorală Centrală a examinat proiectul de modificare a Codului Electoral pentru alegerea deputaților din circumscripții în două tururi și a decis că nu are treabă cu el. Potrivit CEC, propunerile date sunt chestiuni „oportunitate politică” și doar Parlamentul poate decide. Proiectul a fost înaintat de deputații PLDM.

Concurența media

Consiliul Concurenței va obliga CCA să prezinte anual un raport privind beneficiarii efectivi și nivelul concentrării pieței în domeniul audiovizualului. Vor fi verificate concentrările dintre două sau mai multe instituții cu o cifră totală de afaceri de peste 25 de milioane de lei. Acum jumătate de an, mai multe posturi TV s-au plîns că există o înțelegere de cartel între casele de vînzări ale trusturilor media afiliate PDM și PSRM pentru a „duopoliza” piața de publicitate.

Democrație transnistreană

Mai mulți deputați și consilieri municipali din opoziție, precum și rude de-ale lor, au fost arestați la Tiraspol, scrie Moldova.org. Totul a început cu un protest neautorizat pe 2 iunie, care s-a lăsat cu bătaie, dar și cu o scrisoare către Putin prin care se cere demisia conducerii separatiste de la Tiraspol. În total, au fost reținute ~30 de persoane.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.