Venituri alimentare

Moldovenii au un venit mediu lunar de 2353 de lei și cheltuieli de 2330, potrivit Biroului Național de Statistică. Cei mai mulți bani se duc pe mîncare (44%) și întreținerea casei (18%). Principalele surse de venit, la nivel național, sunt salariul (41%), prestațiile sociale (24%) și transferurile de peste hotare (17,5%).
La oraș veniturile sunt de 1,5 ori mai mari ca la sat.

Caravana electorală

Șeful PDM Vlad Plahotniuc a anunțat astăzi că guvernul, în fiecare lună, va avea cîteva ședințe prin raioane, unde miniștrii se vor întîlni cu administrația și populația locală. Decizia pediștilor vine în ajunul alegerilor parlamentare de la toamnă, însă Plahotniuc insistă că scopul acestor întîlniri e identificarea și rezolvarea rapidă a problemelor locale.

Fățărnicie onestă

Vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă a spus că rezoluția înregistrată la ONU privind retragerea trupelor ruse din Moldova are doar un caracter simbolic și că guvernul nu se așteaptă la acțiuni imediate (!). Președintele Igor Dodon a criticat proiectul drept o „campanie de PR ieftin” a democraților, care va dăuna relațiilor moldo-ruse.

Hîrtie de valoare

Hîrtia de ziar s-a scumpit cu aproape 25% și Asociația Presei Independente avertizează că majoritatea ziarelor ar putea falimenta. Petru Macovei, directorul API, spune că vor fi afectate anume ziarele independente, care nu sunt finanțate de grupuri politice sau economice. El vrea ca guvernul să creeze un „fond de susținere a publicațiilor periodice de importanță socială” pentru a ameliora situația.

Alături de Rusia

Socialistul Ion Ceban cere ca Andrei Năstase să fie pedepsit pentru că s-a bucurat de sprijinul unor politicieni români în campania pentru Primărie. În caz contrar, Ceban spune că PSRM va profita de sprijinul politicienilor ruși în campania pentru alegerile parlamentare din această toamnă. De asemenea, socialiștii au anunțat un șir de proteste pentru apărarea limbii ruse în Moldova. Primele vor avea loc la Comrat, Basarabeasca și Vulcănești.

Primăria fără angajați

Primăria se află în criză de personal: are 150 de locuri vacante. Multe direcții nu au angajați, iar în altele interimatul funcției este asigurat de persoane din afara instituției. Funcționarii municipali spun că motivul crizei e salariul mic și volumul mare de lucru. Primarul interimar Ruslan Codreanu crede că această situație este rodul gestionării proaste a primăriei: „Noi acum suportăm consecințele la tot ce a însemnat urcat pe stîlpuri, tîrîit crengi, urcat peste tot, numai să nu te ocupi de treburile manageriale.”

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.