Primarul se amînă

Ședința pentru validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase a fost amînată pe luni fiindcă Curtea Supremă de Justiție are de examinat două contestații privind neregulile din turul II al alegerilor. Susținătorii primarului ales au protestat în fața judecătoriei. Andrei Năstase dă vina pe socialiști și pe „mafia imobiliară controlată de Plahotniuc” și spune că aceștia ar putea încerca să anuleze rezultatul alegerilor.

Miliardul mic

Procuratura Anticorupție anunță că a terminat urmărirea penală și a trimis în judecată dosarul împotriva lui Grigore Gacikevici, fost șef al Consiliului de Administrație BEM, și a patru foști colegi de-ai săi. Ei sunt acuzați că au acordat intenționat credite neperformante de ~2,2 miliarde de lei, între 2007 și 2012, înainte de „furtul mare” al miliardului. Procurorii spun că Gacikevici și-a recunoscut vina.

Rugăciuni la ONU

Secretariatul ONU a înregistrat un proiect de rezoluție privind „retragerea completă și necondiționată” a trupelor ruse din Moldova. Ministrul de externe Tudor Ulianovschi spune că proiectul va fi examinat pe 22 iunie, iar Moldova va încerca pînă atunci să obțină sprijinul cît mai multor state.

Parcul de hîrburi

Un raport al Curții de Conturi arată că reparația unui autobuz în Chișinău în ultimii ani a costat în medie în jur de 90-100 de mii de lei, iar uneori cifra a ajuns la aproape 400 de mii, mai scump decît cumpărarea unui autobuz folosit de peste hotare. Raportul mai arată că Parcul Urban de Autobuze nu se sfiește să risipească banii pe care nu-i are: a cumpărat două autobuze Volvo cu cîte 550,000 de lei, pe care însă nu le folosește fiindcă n-are piese de schimb, un autoremorcher pe care la reparat aproape 2 ani, un Icarus folosit de 29 ani, etc.

Ghiocel economic

Economia moldovenească trece printr-o perioadă bună: crește PIB-ul, remitențele, exporturile, etc. Totuși, Expert-Grup avertizează că această creștere ar putea încetini în următoarele luni: aprecierea leului ar putea duce la un deficit comercial, finanțarea de la UE rămîne incertă, iar finanțele publice sunt instabile din cauza unor programe ample fără acoperire bugetară clară, precum Prima Casă sau Drumuri bune pentru Moldova.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.