Spitale nesănătoase

Ana Valenga este un medic care a fost bătut la Spitalul nr. 1 de soțul unei paciente care murise. Într-un interviu pentru sanatateinfo.md, ea povestește despre mai multe probleme din cadrul spitalului. Spre exemplu, doctorița spune că, la deschiderea unității de triaj, a fost adus aparatajul de la secția reanimare, iar după plecarea camerelor de filmat, utilajul a fost dus înapoi. Valenga mai spune că uneori medicii sunt obligați să adune bani de la pacienți pentru procurarea jaluzelelor sau alte lucrări. De asemenea, potrivit ei, noaptea există un singur medic de gardă care are în grijă de două secții de terapie cu pacienți în stare gravă. Restul interviului poate fi citit aici.

Punctul pe mixt

Azi am scris pe sic! despre tăcerea autorităților în legătură cu a doua Opinie a Comisiei de la Veneția. La momentul publicării articolului, doar deputatul Sergiu Sîrbu declarase ba că recomandările tehnico-juridice ale Comisiei au fost respectate, bă că nu mai este timp să le respectăm. Ulterior, Andrian Candu a recunoscut că nu există consens larg în societate, dar a invocat autoritatea Parlamentului și a spus că sistemul mixt e o decizie asumată politic.

Primari intimidați

PLDM acuză democrații că intimidează primarii pentru a adera la PDM. Liberal-democrații spun că unii edili, precum primărița din Hansca, aderă la PDM pentru a putea beneficia de programele de reparație a drumurilor, iar Edelweiss-ul lui Vlad Plahotniuc i-a promis și renovarea grădiniței. De cealaltă parte, aleșii locali care refuză sunt pedepsiți ca Nicoleta Malai, primărița satului Ghelauza, care a fost arestată pentru abuz în serviciu și corupție pasivă. Anterior, fostul primar al Bălțiului, Renato Usatîi, acuza și el democrații că intimidează viceprimarii și consilierii municipali din Bălți. Speakerul Andrian Candu și premierul Pavel Filip neagă toate învinuirile.

Palmieri alimentari

Moldova a importat anul trecut 3234 de tone de ulei de palmier, acesta fiind al doilea cel mai importat tip de ulei după cel de floarea-soarelui. Medicii și Organizația Mondială a Sănătății spun că uleiul de palmier crește riscul bolilor cardiovasculare, însă industria alimentară îl folosește fiindcă e mult mai ieftin și nu are termen de păstrare. În Moldova, uleiul de palmier e folosit de companii precum Franzeluța sau Bucuria. Recent, se depistase că și produsele lactate de la noi conțin grăsimi străine, printre care probabil și ulei de palmier. Legea moldovenească nu obligă încă producătorii să indice tipul concret de ulei folosit, astfel uleiul de palmier merge împreună cu cel de floarea-soarelui sub eticheta „ulei vegetal”.

Prima casă

Guvernul a anunțat că programul Prima Casă va intra în vigoare săptămîna viitoare. Oficial, programul le va permite tinerelor familii să cumpere locuințe în credit plătind un avans de doar 10%, iar statul va garanta jumătate din împrumut. Expertul Veaceslav Ioniță spune că proiectul are și unele riscuri. Spre exemplu, dobînda va fi flotantă și se va recalcula la fiecare jumătate de an. De asemenea, proiectul ar putea încuraja beneficiarii să cumpere locuințe de calitate proastă la prețuri supraevaluate.

Apostolul lui Șor

Candidatul lui Ilan Șor la primăria Chișinăului va fi Reghina Apostolova, în prezent viceprimăriță la Orhei. Numele lui Apostolova, ca și al lui Șor, figurează în raportul Kroll. Ea era și acționară la Unibank și la Banca de Economii, iar acțiunile le-a achiziționat folosind conturi la banca letonă ABLV, care a dat recent faliment, după mai multe acuzații de implicare în scheme de spălare de bani.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.