Îngrijorări electorale

În primul raport de monitorizare a campaniei electorale, Promo-Lex atrage atenția că niciun candidat nu și-a deschis încă un cont electoral, iar jumătate de milion de lei au fost cheltuiți pe acțiuni electorale înainte măcar ca vreun concurent să se înscrie oficial la CEC. De asemenea, Promo-Lex spune că legislația dezavantajează concurenții independenți. Experții au mai observat o diferență nejustificată dintre cifrele din Registrul de Stat al Alegătorilor și numărul celor înscriși în liste.

Semănător de acorduri

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko și cel moldovean, Igor Dodon, au mers azi la Porumbeni, unde au semănat porumb. Lukașenko le-a adus moldovenilor 5 tractoare și 2 autospeciale, iar Dodon i-a dat vin, miere și nuci. După asta, liderul de la Minsk s-a întîlnit cu premierul Pavel Filip și au anunțat semnarea a 8 acorduri de cooperare în diverse domenii. Filip a invitat Belarusul să deschidă în Moldova linii de producere a autobuzelor și medicamentelor, și să participe la licitațiile de reparație a drumurilor.

Mai încearcă

Candidatul independent Sergiu Tofilat nu a reușit să adune decît 2000 de semnături din cele 10.000 necesare pentru a se înscrie în cursa electorală. Tofilat spune că echipa sa va învăța din experiență și se va pregăti pentru alegerile locale din 2019. El i-a îndemnat pe chișinăuieni să voteze împotriva candidaților lui Vlad Plahotniuc, indicîndu-i pe Silvia Radu, Valeriu Munteanu, Reghina Apostolova și Ion Ceban printre aceștia.

Scheme dacice

Conducerea clubului de fotbal Dacia Chișinău este investigată pentru evaziune fiscală și trucarea meciurilor. Procurorii spun că Dacia a oferit salarii și plăți în plic de ~3 milioane de euro, iar statul a pierdut astfel peste 10 milioane de lei. Ultimul patron, afaceristul rus Adlan Șișhanov, a abandonat clubul în 2014. În prezent, clubul e deținut de două entități, ambele implicate în investigație.

Casa umflată

Într-un articol de analiză, Mold-Street arată că programul Prima Casă, promovat intens de guvern drept unul „social”, nu avantajează în niciun fel persoanele cu venituri mici. Creditele Prima Casă sunt într-adevăr, în medie, un pic mai ieftine decît cele ipotecare obișnuite. Totuși, dezavantajul unei contribuții inițiale de doar 10% e că debitorii vor avea de suportat o povară financiară lunară mai mare. Programul îi ajută doar pe tinerii cu venituri mari care încă nu au reușit să acumuleze prea mult în pușculiță.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.