Cerințele protestatarilor

Ieri, în fața Parlamentului, a avut loc un protest împotriva coaliției de guvernare și a președintelui Igor Dodon. Acțiunea a fost organizată de „Consiliul Marii Adunări Naționale”, cu participarea partidelor de opoziție PAS, PPDA și PLDM. Protestatarii au adoptat o rezoluție prin care cer, între altele, anularea sistemului electoral mixt, publicarea celui de-al doilea raport Kroll privind furtul miliardului și timp de emisie pentru opoziție la televiziunea națională. Totodată, ei au solicitat Consiliului UE să le aplice sancțiuni lui Igor Dodon și Vlad Plahotniuc pentru încălcarea drepturilor omului.

Incidentul de la TRM

Manifestanții au mărșăluit apoi spre sediul Teleradio-Moldova, unde s-a produs un incident. Potrivit poliției și Partidului Democrat, un microbuz a „intrat în mulțime” și s-a deplasat în direcţia cordonului de polițiști, punînd în pericol viețile oamenilor. Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că patru polițiști au fost răniți și că o cauză penală a fost deschisă împotriva șoferului.

De cealaltă parte, liderul PPDA, Andrei Năstase, a explicat că microbuzul transporta boxele pentru protest și că manifestații au format un coridor pentru a lăsa mașina să treacă. Năstase și Maia Sandu i-au mai acuzat pe polițiști că ar fi folosit gaze lacrimogene, informație dezmințită însă de Gheorghe Cavcaliuc.

Troleibuze și autobuze noi

Șeful RTEC, Gheorghe Morgoci, a anunțat azi că 5 troleibuze fabricate în Belarus vor fi asamblate la Chișinău și puse în circulație pînă la sfîrșitul săptămînii. Între timp, șeful Parcului Urban de Autobuze, Iacob Capcelea, a declarat că vor fi achiziționate și cîteva autobuze cu aer condiționat. Licitația s-a încheiat și autoritățile municipale examinează ofertele propuse. Totodată, el a explicat că autobuzul „Produs în România”, suprins azi pe străzile orașului, este în fază de testare și va fi luat în considerație abia la următoarea licitație.

Vizită de la Bruxelles

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a venit la Chișinău într-o misiune de informare pentru Partidul Popular European. El s-a întîlnit cu liderii Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Partidului Platforma Demnitate și Adevăr pentru a evalua cererile lor de a deveni partide membre ale PPE. Totodată, europarlamentarul s-a întîlnit cu șeful Delegației UE în Moldova, cu ambasadorul SUA și alți diplomați.

Nemulțumiți de Parteneriatul Estic

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor solicita împreună Parlamentului European să regîndească Parteneriatul Estic și să promoveze o rezoluție prin care țările respective să obțină o susținere politică clară și o foaie de parcurs pentru aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută la finalul unei reuniuni privind viitorul Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat în Cadennabia, Italia. Moldova a fost reprezentată de Iurie Leancă și Marian Lupu.

Guvernul nu s-a întîlnit

Ședința de azi a guvernului a fost amînată, fără ca autoritățile să anunțe un motiv oficial.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.