Adios Fenosa

Gas Natural Fenosa vrea să-și vîndă activele din Moldova. Compania internațională a lansat un proces de revizuire strategică, ceea ce include renunțarea la activele problematice sau ineficiente, printre care și operațiunea din Moldova. Fenosa a avut anterior dispute cu ANRE privind tariful la energia electrică. Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie deservesc în jur de 800 de mii de consumatori în Moldova.

Obidă pe ruși

Parlamentul a adoptat azi o declarație prin care condamnă „atacurile Federației Ruse la securitatea informațională” și „amestecul abuziv în activitatea politică” din Moldova. Majoritatea parlamentară a spus că documentul e o reacție la propaganda rusă și la intruziunile ruse, inclusiv prin intermediul unor partide, în politica moldovenească.

Întrebați de opoziție care sunt aceste partide folosite de Rusia, democrații au evitat să răspundă. Socialiștii și comuniștii au părăsit ședința, iar președintele Igor Dodon a descris declarația ca un „act de suicid politic și electoral”.

Nu vreau să știu!

Majoritatea parlamentară PDM-PPEM a respins propunerile PLDM și PSRM de a-i chema la audieri în Parlament pe guvernatorul Băncii Naționale și pe șeful Procuraturii Anticorupție pentru a afla despre mersul investigației în dosarul miliardului. Nu a fost acceptată nici propunerea socialiștilor de a-l chema la audieri pe șeful ANRE pentru a explica de ce tariful nu a fost ajustat timp de doi ani.

Retrospectiva Ghimpu

Liderul PL Mihai Ghimpu a declarat la o emisiune că, deși a fost propus de liberali, fostul guvernator BNM Dorin Drăguțanu ar fi trecut de partea lui Plahotniuc de îndată ce a ajuns în funcție. Ghimpu a mai spus că Igor Dodon ar fi construit Partidul Socialiștilor cu bani de la Vlad Plahotniuc, care l-a plătit ca să rupă o parte din PCRM.

Integritate aprobată

După doi ani în care Agenția Națională pentru Integritate nu a fost funcțională, Parlamentul a aprobat azi structura instituției. ANI va avea 76 de angajați, dintre care 45 de inspectori de integritate. Aceștia vor a avea sarcina de a preveni corupția controlînd averile și interesele demnitarilor.

Albastru-n ochi

Ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko, a spus într-un interviu pentru IPN că recomandările Comisiei de la Veneția privind reforma electorală din Moldova nu au fost respectate. Diplomatul a spus că acesta este unul din motivele pentru care Consiliul, Parlamentul și Comisia Europeană au adoptat o poziției comună și au introdus condiții politice pentru acordarea asistenței financiare, iar printre aceste condiții se numără și respectarea standardelor democratice. Interviul întreg poate fi citit aici.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.