Crime din trecut

Newsmaker scrie că Parlamentul, în ultima ședință, a modificat Codul Penal pentru a permite procurorilor să redeschidă cauze penale închise dacă nu a expirat termenul de prescripție. Amendamentul a fost votat fără dezbateri, iar schimbarea principală a fost introdusă abia în a doua lectură. O astfel de prevedere a fost deja anulată o dată de Curtea Constituțională, în 2015. Explicația era că această competență a procurorilor încalcă drepturile persoanelor ale căror cauze penale au fost deja închise. Experții spun că Parlamentul a încălcat practic decizia CC.

Referendum cu bucluc

CEC a cerut Parlamentului să interpreteze legislația și să spună dacă un grup de inițiativă poate porni un referendum legislativ. Pentru că Parlamentul nu se va întruni în timp util, subiectul a fost discutat de comisia juridică. La ședință au venit și reprezentanții grupului de inițiativă, care spun că avizul negativ al comisiei va fi folosit de CEC drept pretext pentru a refuza încă o dată înregistrarea grupului. Discuția s-a transformat în ceartă și membrilor grupului de inițiativă nu le-a fost permis să asiste mai departe la ședință.

Kroll 2

Banca Națională a anunțat că a primit ieri raportul Kroll 2 și-l va transmite organelor de investigație. Președintele Dodon spune că guvernatorul BNM a refuzat să prezinte raportul în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate. Pe de altă parte, Dodon a anunțat că, potrivit informațiilor discutate la CSS, a fost „recuperat” un miliard de lei din vînzarea activelor celor trei bănci fraudate, iar trei miliarde pot fi recuperate în acest an din bunurile sechestrate.

Unirea penală

După ședința CSS, președintele Igor Dodon a declarat din nou că va propune modificarea Codului Penal pentru a pedepsi aleșii locali care semnează declarații de unire cu România. Numărul localităților semnatare a depășit 100, în ajunul centenarului Unirii din 1918. Dodon a spus că va trimite o scrisoare despre riscurile pentru statalitatea Moldovei la ONU și la Consiliul Europei. De cealaltă parte a Prutului, un județ din România a semnat o declarație de reunire cu Basarabia, fiind prima autoritate locală din România care face asta.

Filtrul jurnalistic

Maia Sandu spune că potențialii candidați comuni PAS-PPDA la parlamentare vor fi verificați de jurnaliști de investigație, care ar fi cea mai credibilă instituție din țară. Potrivit ei, mecanismul va fi finanțat de donatori externi, cărora le surîde ideea. Acesta va fi primul filtru de selectare, încă înainte de anunțarea publică a listei de candidați.

Demografia sexistă

În ajun de 8 martie, BNS a publicat un portret statistic al femeilor și bărbaților din Moldova. Femeile trăiesc, în medie, cu 8 ani mai mult decît bărbații. Chiar dacă se nasc mai mulți băieți decît fete, la 100 de femei cu vîrsta de peste 65 de ani rămîn doar 61 de bărbați. Femeile optează mai mult decît bărbații pentru învățămîntul superior, însă au salarii cu 15% mai mici. De asemenea, ele sunt subreprezentate în funcțiile de conducere.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.