Sprijin democrat

Șeful PDM Vlad Plahotniuc a anunțat că democrații nu vor avea propriul candidat pentru primăria Chișinău, dar vor sprijini candidatul comun al partidelor de dreapta. De cealaltă parte, PPDA, PAS și PL spun că nu vor negocia cu PDM și că Plahotniuc va ajuta, de fapt, candidatul socialist. Doar PPEM, aliatul democraților în Parlament, s-a arătat interesat de propunerea lui Plahotniuc. Anterior, la alegerile prezidențiale, PDM își anunțase sprijinul pentru Maia Sandu, însă televiziunile democraților l-au favorizat pe Igor Dodon. Amintim că data alegerilor este încă incertă, iar unicul politician care deja a anunțat că va candida în Chișinău e liderul PPDA Andrei Năstase.

Primăriță avută

Potrivit declarației de avere, primărița interimară Silvia Radu are 24 de terenuri agricole mici, două extravilanuri și două grădini, o casă, două apartamente, trei mașini, și deține acțiuni în cîteva întreprinderi din diverse țări. Silvia Radu a lucrat anterior la RED Union Fenosa, de la care a primit în 2016 un venit de peste 3 milioane de lei.

Achiziții electorale

Liberalii au sesizat Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Legii achizițiilor publice, care permit realizarea unor achiziții publice pentru construirea centrelor multifuncționale fără licitații publice. Potrivit liberalilor, această normă va fi folosită de PDM pentru a cheltui banii publici netransparent, fără concurs, în scopuri electorale. Mai mult, reprezentanții PL spun că modificările au fost votate cu încălcarea procedurii parlamentare.

Comerț chinezesc

Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat o primă rundă de negocieri privind Acordul de Comerț Liber cu China. Mold-Street observă că MEI anunțase același lucru încă 2 luni în urmă, cînd ministru era Octavian Calmîc. Autoritățile spun că acordul va spori exporturile moldovenești în China cu 40%, iar PIB-ul va crește cu 0.42%. Nu e clar însă care va fi impactul asupra importurilor. Anul trecut, valoarea exporturilor spre China a fost de 19 milioane de dolari, iar cea a importurilor a ajuns la 505 milioane.

Securitate boicotată

Președintele Igor Dodon a convocat pentru mîine Consiliul Suprem de Securitate, însă Vlad Plahotniuc le-a „recomandat” membrilor guvernului să nu participe la ședință. Șeful democraților spune că unii demnitari înalți nu sunt în țară, iar agenda propusă de Igor Dodon conține subiecte ce nu țin de competența CSS. Președintele vrea ca CSS să discute raportul Kroll-2, semnarea declarațiilor de Unire cu România de către mai multe consilii locale, proiectul noii Strategii a securității naționale, legea împotriva propagandei ruse și altele.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.