Interceptări fără număr

Procuratura Generală a anunțat ieri că a efectuat doar 3142 de interceptări telefonice în 2017, sugerînd că presa și un ONG au vehiculat anterior cifre exagerate. ONG-ul vizat e Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Un infografic publicat de CRJM în octombrie arată că doar în primele 9 luni ale anului judecătorii aprobaseră 9471 de cereri de interceptări, cifră luată de la Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești. CRJM subliniază că datele sale provin tot de la o instituție publică și că diferența dintre cifrele AAIJ și PG ridică semne de întrebare.

Porțile justiției

CSM a respins cererea Domnicăi Manole de a-și anula deciza prin care a concediat-o pe fosta judecătoare. Aceasta fusese demisă de CSM după examinarea unui aviz din partea SIS, însă Manole a atacat la Curtea Constituțională prevederile care stipulează verificarea integrității judecătorilor de către SIS, iar CC i-a dat dreptate. Manole a mai criticat anterior modul în care funcționează CSM și cum sunt promovați judecătorii. Ea va ataca decizia de azi la Curtea Supremă de Justiție.

Platforma deschisă

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că platforma pe care PAS o va elabora împreună cu PPDA va fi deschisă și reprezentanților altor partide care nu sunt oligarhice sau anti-europene. Politiciana nu a exclus o colaborare cu Partidului Unității Naționale, condus informal de Traian Băsescu, sau chiar cu membri ai Partidului Liberal. Maia Sandu insistă însă că toți candidații vor trebui să treacă „filtrele de integritate”.

Ultimul viceprimar

Încă un viceprimar și-a dat demisia la Bălți. Leonid Babii a invocat motive de sănătate. Cu primarul Renato Usatîi aflat la Moscova, Babii era cel care îndeplinea funcțiile edilului. Anterior, responsabilitatea era a viceprimarului Igor Șeremet, care și-a dat demisia spunînd că Usatîi nu mai are încredere în el. Ultimul viceprimar rămas la Bălți e Lilia Sava. Partidul Nostru a acuzat în repetate rînduri guvernarea PDM că încearcă să pună mîna pe puterea locală la Bălți.

Simpatii nord-atlantice

30% din moldoveni ar vota împotriva aderării la NATO, iar 29% pentru. Alte 29% nu ar merge la vot, potrivit unui sondaj publicat azi. Întrebați care țări pot fi o amenințare pentru Moldova, 32% au răspuns Rusia, 14% – SUA, 9% – Ucraina și 8% – România. Totodată, majoritatea amenințărilor pentru securitatea națională sunt de ordin intern - imigrarea și depopularea, sărăcia, corupția, etc. Rezultatele sondajului pot fi văzute aici.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.