Primul candidat

Liderul PPDA Andrei Năstase a anunțat că va candida la primăria Chișinăului. Năstase spune că a cerut și sprijinul Maiei Sandu, al societății civile și al altor partide „anti-oligarhice și europene”. De cealaltă parte, reprezentanții PAS și PLDM nu s-au grăbit să-și anunțe sprijinul pentru Năstase, ci spun că vor lua o decizie abia după confirmarea datei alegerilor de către CEC.

Scrutin 2-în-1

Președintele Igor Dodon a sugerat ca alegerile locale în Bălți și Chișinău să aibă loc pe 20 mai, dar la un loc cu alegerile parlamentare. Dodon spune că așa se respectă principiile democratice și se pot economisi bani. CEC anunțase săptămîna trecută că în buget nu sunt bani prevăzuți pentru alegerile locale anticipate din cele două municipii. Newsmaker a scris apoi că democrații și socialiștii vor organizarea localelor la pachet cu parlamentarele.

Stop la referendumuri

Promo-Lex și-a exprimat dezacordul cu inițiativa de modificare a Codului Electoral prin care Președintele e lipsit de dreptul de a iniția referendumuri legislative prin decret. Experții avertizează că logica juridică prin care e motivat proiectul ar însemna și interzicerea inițierii referendumurilor legislative de către popor, ceea ce contravine principiilor democratice și Constituției.

Rachete moldovenești

Ziarul de Gardă scrie despre vînzarea în 2016 a trei seturi de rachete antiaeriene unei companii ucrainene, S-Profit, pentru doar 660,000 de dolari. Ulterior, aceeași firmă a oferit niște rachete de același tip unei companii de stat din Ucraina la prețul de peste 6 milioane de dolari. Deși CNA pornise un dosar pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, nimeni nu a fost încă învinuit, iar rachetele au fost scoase din țară în vara lui 2017.

Poliția privată

Tot ZdG scrie despre o porțiune de pe strada Armenească unde poliția are grija ca nicio mașină să nu staționeze. Zona e supravegheată de o mașină a INP care pleacă doar uneori, iar la întoarcere amendează șoferii care au parcat ilegal. Potrivit ZdG, paza a început odată cu mutarea sediului PDM în zona dintre străzile Armenească și Bulgară. Autoritățile spun că nu există nicio legătură și că unicul scop e fluidizarea traficului.

Zahăr înăcrit

Firma cu capital polonez Moldova Zahăr a anunțat că părăsește Asociația „Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova”, pe care o învinuiește că reprezintă și promovează doar interesele Sudzucker, în detrimentul celorlalți producători. Totodată, Moldova Zahăr critică presiunile economice la care e supusă și spune că și Consiliul Concurenței e implicat în acest „scenariu”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.