Terenuri pierdute

Ziarul de Gardă scrie că dosarul terenurilor înstrăinate încă nu a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție. Acum doi ani, orașul a pierdut terenuri în valoare de milioane de euro. Mai mult decît atît, sechestrul aplicat pe aceste terenuri a fost ridicat în decembrie 2017 și reluat în ianuarie 2018. Teoretic, noii proprietari ar fi avut timp să reperfecteze actele de vînzare-cumpărare. Procurorii spun însă că nu au avut loc astfel de cazuri, iar dosarul încă nu a ajuns în judecată fiindcă investigația continuă.

Lactate la control

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a reacționat la studiul publicat săptămîna trecută care a arătat că mai multe produse lactate fabricate sau importate în Moldova conțin un exces de grăsimi vegetale. Agenția a anunțat că va efectua controale la toți producătorii cu probleme și loturile acestora nu vor fi admise pe piață fără control prealabil. Vor fi verificate și loturile de import. După finalizarea investigației, ANSA va organiza o conferință publică.

ANRE pîrîtă

Partidul Acțiune și Solidaritate a depus un denunț la Procuratura Generală împotriva conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Potrivit PAS, ANRE a cauzat populației un prejudiciu de peste, 1,5 miliarde de lei fiindcă tarifele nu au fost ajustate în 2016 și 2017. Amintim că această critică a fost întîi lansată de experți în energetică, iar apoi premierul Pavel Filip a spus că tariful la gaz se va micșora cu 20%.

Re-referendum

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului împotriva sistemului mixt va convoca o nouă adunare de constituire duminică, 11 februarie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, ora 8.30. Prima dată, CEC a refuzat să înscrie grupul de inițiativă, invocînd mai multe neregularități în acte. Membrii grupului spun că decizia a fost, de fapt, motivată politic.

Batalion moldo-român

Ministrul român al apărării Mihai Fifor a venit în vizită oficială la Chișinău, unde s-a întîlnit cu omologul său moldovean Eugen Sturza. Fifor i-a propus acestuia crearea unui batalion mixt moldo-român după modelul batalionului româno-ungar. Demnitarul de la București a promis că România va respecta suveranitatea Moldovei și că va sprijini integrarea acesteia în UE.

Platforma agricolă

Platforma DA cere crearea unui fond de intervenții pe piața agricolă, așa cum e stipulat într-o lege organică din 2006. Acest fond ar urma să cumpere produse agricole peste prețul pieței cînd recolta e prea mare și să le vîndă sub prețul pieței în anii cu secetă sau alte intemperii. Liderul PPDA Andrei Năstase spune că, în prezent, piața e monopolizată de grupul Trans-Oil, condus de un asociat al lui Vlad Plahotniuc, iar fondul de intervenția ar lovi în acest „cartel de intermediari”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.