Supărat sunt toamna iar

Igor Dodon, în capacitatea sa de liderul informal al PSRM vrea „discuții dure” după alegeri cu blocul ACUM. În special, se va discuta „comportamentul neadecvat al unor parteneri de coaliție.” Dodon n-a precizat despre cine este vorba, dar a spus că n-o invidiază pe Maia Sandu. „Sunt împotriva anticipatelor. Voi face tot posibilul să găsim un consens [...] Cuiva nu îi place că Maia Sandu este premier [...] și încearcă să rupă coaliția.” Dodon mai vrea să discute despre eficiența unor ministere, inclusiv Economie, Finanțe, MAI, domeniul social. Președintele de asemenea e nemulțumit de faptul că Guvernul i-ar bloca mai multe inițiative sociale, inclusiv indexarea pensiilor de 2 ori pe an.

La nivel local, Igor Dodon a spus că în 25 de consilii raionale proaspăt alese reprezentanții ACUM și PSRM sau înțeles de principu să formeze coaliții, cel puțin pentru a alege președintele de raion.

Păcănele judecătorești

După protocol, dosarele sunt distribuite magistraților în mod aleatoriu, printr-un program automatizat, pentru a reduce corupția și a spori transparența. În mai multe cazuri de rezonanță, însă, există suspiciuni că programul a fost abuzat într-un mod foarte simplu. ZdG a aflat că, de exemplu, dosarul lui Vlad Filat din 2015 a fost distribuit de 15 ori înainte ca el să ajungă la unul din judecătorii „potriviți.” În cazul lui Veaceslav Platon, butonul „distribuie aleatoriu” a fost apăsat de 16 ori într-un interval de 2 ore. În cazul lui Ilan Șor, s-a procedat ceva mai ingenios: cînd completul de judecată de la Curtea de Apel Cahul trebuia completat cu doi judecători, s-a așteptat 5 luni pînă toți magistrații au plecat în vacanță… în afară de doi, așa încît sistemul aleatoriu n-a avut de ales.

Pachetul de la Europa

Comisia Europeană a aprobat azi acordarea a €25 mln drept asistență bugetară pentru Moldova. Banii sunt meniți pentru reforme în domeniile poliției, luptei împotriva corupției și spălării banilor, dar și în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale. Comisarul European Johannes Hahn a remarcat că acesta este al 4 pachet de asistență în ultimele 4 luni. Oficialul a amintit că ajutorul este „condiționat de rezultate tangibile, în special mult-așteptata reformă a justiției”. Organizațiile din UE vor monitoriza în continuare situația politică din RM, în special turul doi al alegerilor de duminica asta.

Justiție din inerție

Apropo de alegeri, CEDO continuă să examineze dosarul legat de anularea scrutinului din iunie, chiar și după ce Curtea de Apel i-a făcut recent dreptate lui Andrei Năstase. Politicianul spune că a primit o scrisoare de la CEDO care confirmă acest lucru. Năstase mai adaugă că nu va lua niciun bănuț drept despăgubiri, sugerînd că factura o va plăti cumva vechiul regim.

Așa a fost regulamentul

Expertul Igor Boțan, unul din cei șase membri ai comisiei de preselecție a candidaților la postul de Procuror General, a spus că e pe deplin satisfăcut de lucrul comisiei, în ciuda criticilor. A existat o grilă de punctaj, iar fiecare candidat a putut trece mai departe doar cu votul a cel puțin 4 din 6 membri. În privința onestității membrilor comisiei, spune Boțan, nu au existat obiecții. În același timp, candidații nu puteau fi picați pe criterii de integritate în lipsa unor decizii judecătorești. „Așa a fost regulamentul.” Pe de altă parte, activistul Ștefan Gligor, unul din candidații eliminați, spune că examinarea a fost superficială, iar concursul în general a fost organizat la repezeală. Gligor e nedumerit cum în următoarea etapă au trecut persoane ale căror declarații de avere sunt „vădit false.”

Insuficient de buni

La Serviciul Vamal, concursul pentru selectarea directorului va fi repetat. Asta pentru că cei doi candidați admiși în faza finală, Iurie Gorea și Natalia Caleinic, au obținut ambii scoruri medii sub 7,5. Finaliștii au fost selectați dintr-un grup inițial de 22 de pretendenți. Din comisie fac parte inclusiv membri ai societății civile și un jurnalist economic.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.