Adevăr istoric vs. limbă istorică

Curtea Constituțională astăzi a avizat pozitiv proiectul de lege privind modificarea Constituției, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”. Liderul fracțiunii PLDM Tudor Deliu a declarat presei că decizia de astăzi a „restabilit un adevăr istoric”, iar proiectul de modificare a Constituției poate fi înaintat spre adoptare Parlamentului. Proiectul a mai fost susținut de deputați liberali, popular-europeni, democrați și neafiliați.

Președintele Igor Dodon a replicat „că și în Constituția țării, și în datele recensământului populației, și în sondajele de opinie, și în arhivele medievale a fost și este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc. [...] Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, are dubii în această privință, putem organiza un referendum”.

Stînga unu, dreapta doi

Trei deputați pentru diasporă și doi pentru Transnistria, asta a decis Comisia pentru constituirea circumscripțiilor. Cît privește diaspora, s-a decis cu 15 voturi din 18 că o circumscripție va fi oferită teritoriilor din Est, alta pentru cele din Vest, iar a treia pentru SUA și Canada.

Totodată, Comisia a aprobat lista celor 46 de circumscripții uninominale permanente. Mun. Chișinău va avea 11 circumscripții, iar mun. Bălți și UTA Găgăuzia cîte două. Nemulțumiți că li s-au refuzat anumite propuneri, reprezentanții PSRM s-au abținut de la vot. Proiectul urmează să fie aprobat de Guvern.

Vestiarul Catedralei

În spatele Catedralei Mitropolitane din Chișinău se va construi un edificiu înalt de 6,5 metri și cu suprafața de ~700m². Un proiect în acest sens a fost votat azi de CMC, la repezeală și în lipsa unor dezbateri publice prealabile. În timp ce autorii proiectului spun că edificul va fi un fel de vestiar pentru preoții Catedralei, unii consilieri au avertizat că spațiul va fi utilizat în calitate de hotel pentru oaspeții Mitropoliei. Socialista Eugenia Ceban i-a chemat pe toți consilierii la cucernicie: „Dumnezeul e unul pe pămînt. Fiecare cult bisericesc are căsuță unde se dezbracă, au veceu. [...] Lăsați apartenența politică într-o parte”. În consecință, proiectul a fost aprobat cu 38 de voturi.

Alte știri de la CMC

Consiliul a scos de pe ordinea de zi chestiunea numirii a doi viceprimari. Fuseseră propuși consilierul popular-european Ruslan Codreanu și Silvia Radu, fostă directoare la GN Fenosa. Astfel municipiul rămîne cu trei din patru viceprimari lipsă.

Suprafața Cimitirului Sf. Lazăr se va extinde. Cu acest scop, vor fi cumpărate 37 de hectare de la Primăria Grătiești cu 40 de milioane de lei. De asemenea, pe teritoriul cimitirului, unul dintre cele mai mari din Europa, se va construi un crematoriu.

Proiectul privind principiie generale ale sistemului de taxare electronică a fost remis la reexaminare, la solicitarea consilierilor socialiști.

Consulat în Taraclia

Cu ocazia celebrării a 25 de ani de relații diplomatice moldo-bulgare, dar și cu prilejul vizitei efectuate de ministra de externe a Bulgariei, Ekaterina Zaharieva, în țara noastră, la Taraclia este inaugurat astăzi Consulatul general al Bulgariei. Ministrul moldovean de externe Andrei Galbur a mulțumit autoritățile bulgare pentru contribuția la dezvoltarea Republicii Moldova și la avansarea parcursului european. Ekaterina Zaharieva a mulțumit pentru faptul că etnicii bulgari au posibilitatea să studieze în școli limba, istoria și tradițiile bulgărești.

Mai multă lumină

Un grup de experți în energetică intenționează să sesizeze Procuratura în legătură cu o schemă care ar fi prejudiciat consumatorii cu cel puțin $14,5 mln în 2008. În particular, expertul Sergiu Tofilat a menționat la o conferință de presă că prejudiciile au apărut ca urmare a procurărilor de energie prin compania-intermediar „Energo-Partner” Kft la un preț mai mare decît cel oferit de furnizorul direct. De asemenea, procurorii vor fi solicitați să verifice acțiunile și inacțiunile din partea persoanelor responsabile, inclusiv premierul de atunci Zinaida Greceanîi, ministrul economiei Igor Dodon și Alexandr Gusev, director general al „Energocom”. Mai multe detalii aici.

Procurorii vs. Proca

Omorul lui Gherman Gorbunțov ar fi fost comandat de politicianul Renato Usatîi, iar executorul, Vitalie Proca, ar fi trebuit ulterior, contra unei recompense bănești, să numească un alt comanditar – pe Vlad Plahotniuc, au declarat reprezentanții Procuraturii pentru Cauze Speciale.

Pe joi, JurnalTV promite un interviu exclusiv în care Proca va „sparge tăcerea”.

Optimizarea optimizării

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării planifică să revizuiască procesul de optimizare a instituțiilor de învățămînt, după ce în proces „au fost admise acțiuni pripite și chiar greșite”. Ministra Monica Babuc a spus că va fi revizuită și curricula școlară, pe motiv că este extrem de complexă. Totodată, urmează să fie examinat procesul de prezentare a rapoartelor de către cadrele didactice, întrucît pedagogii pierd în prezent foarte mult timp pentru elaborarea acestora.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.