Contraraportul Șor

Avocații lui Ilan Șor au prezentat astăzi un raport despre raportul Kroll. În 40 de pagini, ei critica analiza Kroll pentru că „nu conține decît afirmații neîntemeiate” și că pornește de la premiza falsă a vinovăției lui Ilan Șor. Avocații spun că concluziile Kroll sunt bazate doar pe informațiile furnizate de BNM și nu pe date independente. „Dacă concluziile Kroll sunt corecte, de ce banii nu au fost întorși de la Șor? Din câte știm, nu au fost luate măsuri de recuperare a banilor”, a încheiat unul din avocați. Într-adevăr, de ce?

Diaspora se amînă

Comisia Electorală Centrală nu a aprobat azi avizul privind proiectul de lege al PLDM care prevede drepturi speciale pentru alegătorii din diasporă. Autorii propunerii vor ca moldovenii de peste hotare să poată vota două zile consecutiv, să primească mai multe buletine de vot ca să poată vota 5000 la o secție, să poată depune contestații online privind încălcările observate și să poată dona pentru partidele din țară. Ședința CEC s-a lăsat cu sfadă, iar unul din membri, Vasile Gafton, a părăsit sala în semn de protest. Din lipsă de voturi, decizia privind avizul a fost amînată pentru ședința viitoare.

Miliția afacerilor interne

Avocatul lui Ghenadie Cuzmiciov, fost șef al departamentului de interne al regimului separatist de la Tiraspol, spune că poliția moldovenească a ajutat miliția din stînga Nistrului să-l răpească pe clientul său. Inspectoratul General al Poliției afirmă că a inițiat o anchetă internă și că a transmis toate informațiile relevante procuraturii. Asociația Promo-Lex avertizează că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pentru astfel de acțiuni și se arată îngrijorată că autoritățile constituționale au ajutat forțele separatiste să răpească o persoană care se afla în dreapta Nistrului.

Datorii feroviare

Criza Căilor Ferate ale Moldovei, instituție care are datorii la plata salariilor de peste 100 de milioane de lei, a ajuns din nou în atenția guvernului. Ministrul economiei Chiril Gaburici spune că vede ceva îmbunătățiri de la ultimul raport CFM, însă premierul Pavel Filip s-a arătat mult mai nemulțumit și a cerut ca CFM să treacă din subordinea MEI în cea a Agenției Proprietății Publice. „Ministerul trebuie să se ocupe de politici, iar APP – de administrare”, a concluzionat Filip.

Legiuitorul fără cititori

Deputatul pedist Sergiu Sîrbu le-a spus ieri jurnaliștilor și „pseudo-experților ONG-iști” că nu au citit sau nu au înțeles legea privind reforma fiscală. Mai spre seară, la o emisiune, parlamentarul a insistat că pachetul de legi adoptat deranjează opoziția doar fiindcă „sunt niște măsuri pentru oameni, pentru economie”. Întrebat de ce partenerii externi precum SUA, UE și FMI au criticat reforma, Sergiu Sîrbu s-a arătat convins că nici aceștia nu au studiat pachetul de legi.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.