Perfectul constituțional

Democratul Sergiu Sîrbu a postat ieri pe FB decizia Curții Constituționale prin care se declară inadmisibilă sesizarea PL privind sistemul mixt. Decizia a fost luată pe 15 decembrie 2017, însă nici CC nu știe exact cînd a fost publicată. Documentul PDF postat pe site-ul CC a fost ultima oară modificat pe 29 ianuarie, tocmai cînd venise în Moldova o delegație a Comisiei de la Veneția. Pe sic! avem un articol aparte despre această harababură temporală. Azi, președintele CC Tudor Panțîru și-a dat demisia din „motive personale”.

Gaz mai ieftin

Premierul Pavel Filip a spus că prețul gazului ar putea să scadă cu cel puțin 20%. Potrivit lui, ANRE negociază deja cu MoldovaGaz. Anunțul vine după ce mai mulți experți în energie au acuzat autoritățile că mențin un tarif cu 30% mai mare decît costul real al gazelor și că moldovenii au plătit în ultimii doi ani cu 1,5 miliarde de lei mai mult. Experții spun că autoritățile așteptau perioada electorală pentru a micșora tariful.

Constituția europeană

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de introducere a aspirațiilor de integrare europeană în Constituția țării. Anterior, proiectul a primit aviz pozitiv și de la Curtea Constituțională. La ședința cabinetului de miniștri, împotrivă a votat bașkanul Găgăuziei Irina Vlah. Ea a spus că întîi ar fi fost necesar un referendum.

Pensii italiene

Moldova va negocia cu Italia un acord privind pensiile. Potrivit proiectului, moldovenii care trăiesc și lucrează în Italia vor putea primi pensie de vîrstă sau de dizabilitate de la statul italian. Vor beneficia doar cei care au lucrat legal și au plătit contribuțiile de asigurare socială acolo.

Grija lui Dodon

După ce mai multe localități au semnat săptămîna trecută declarații simbolice de unire cu România, președintele Igor Dodon a anunțat că va convoca Consiliul Suprem de Securitate. El e nemulțumit că SIS-ul, Procuratura și Ministerul de Interne nu au reacționat la acțiunile care subminează independența și statalitatea Moldovei. De cealaltă parte, primarii unioniști îl acuză că decorarea separatiștilor de la Tiraspol este la fel de anti-statalistă.

Presa partinică

Un nou raport de monitorizare a presei de către Centrul pentru Jurnalism Independent arată că mass media moldovenească face partizanat politic chiar și în afara campaniei electorale. Îndeosebi Accent TV și NTV Moldova îi favorizează pe socialiști, iar Publika, Prime și Canal 2 pe democrați. La fel de partinitor a fost și Jurnal TV, doar împotriva acestor două partide.

Milionar de stat

În delegația oficială care a mers cu Pavel Filip în Emiratele Arabe Unite, pe lîngă demnitarii de stat, a fost și un afacerist milionar, apropiat lui Vlad Plahotniuc. Vaja Jhasi, implicat el însuși în mai multe controverse atît în Moldova, cît și în România, pare a fi unicul om de afaceri din delegația oficială condusă de premier.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.