Lista moșului

Deputatul Sergiu Litvinenco i-a acuzat pe președintele Dodon și socialiști că ar fi preluat proastele obiceiuri ale democraților. Asta după ce mai mulți pensionari, inclusiv părinții deputatului, au primit felicitări de revelion semnate de președinte și distribuite în plicuri cu adresa și sigla Partidului Socialiștilor. Deputatul PAS acuză faptul că Dodon și socialiștii ar fi făcut uz de baze de date conținînd informații personale ale pensionarilor, cam ceea ce a făcut și Plahotniuc în 2018. Oficial, Dodon nu este membru al PSRM, de aceea partidul își justifică rolul în distribuirea răvașelor președintelui cu faptul că ar fi un partid pro-prezidențial care susține inițiativele sociale ale șefului statului. Potrivit formațiunii, anume de aceasta și-au „asumat răspunderea” de a distribui pliantele cu felicitările, laudele și promisiunile lui Dodon.

BOP și-așa

Doar trei partide ar ajunge în Parlament dacă duminica viitoare ar avea alegeri. Conform ultimei ediții a Barometrului Opiniei Publice, PSRM ar obține 27,6% din voturi, PAS -17,5%, iar PDM - 7,4%. Celelalte 2 formațiuni din actuala componență a legislativului, PPDA și Partidul Șor, nu ar acumula numărul suficient de voturi.

La capitolul „popularitate”, Igor Dodon conduce topul cu simpatia a 37,8% din respondenții barometrului. Președintele este urmat de Maia Sandu cu 30% și socialiștii, Ion Ceban și Zinaida Greceanîi, ambii cu 26%. Iar dacă săptămîna viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, în turul 2 ar accede candidatul PSRM cu 23,58% dintre voturi și candidatul PAS cu 18%.

Love me tender

Bass Systems revine pe lista companiilor beneficiare de bani publici. Numai în luna decembrie, Bass-ul a încasat peste 5 milioane de lei. Chiar și în iulie-august, pe timpul guvernării Maiei Sandu, pînă la numirea unor noi directori, compania a reușit să ia bani de la ASP, Poliția de Frontieră și să încheie un contract de livrare de calculatoare la Ministerul Finanțelor.

La sfîrșitul lui octombrie, Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru pe mai multe bunuri și conturi bancare ale fostului lider pedist Vlad Plahotniuc, printre care și Bass Systems. La sfîrșitul lui noiembrie, la scurt timp după învestirea guvernului Chicu, S&T AG a primit undă verde pentru achiziționarea Bass Systems. Consiliul Concurenței a declarat operațiunea de concentrare economică compatibilă cu mediul concurențial.

Ajutor!

În primele 11 luni ale anului 2019, în conturile Ministerului Finanțelor au ajuns împrumuturi și granturi de circa 2,13 miliarde lei. 99% din acestea în perioada Guvernului Maiei Sandu. Cîți bani a obținut Republica Moldova în perioada Guvernului Chicu încă nu se știe, însă vom afla pe la finele lunii ianuarie 2020. Cît mai exact a avut de beneficiat Republica Moldova din asistența externă, aflați de la mold-street.

Mai așteaptă

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a povestit Ziarului de Gardă despre ultimele evoluții în dosarul interceptărilor ilegale din timpul guvernării pediste. Potrivit procurorului-șef, PG a început urmărirea penală în cazul polițiștilor și procurorilor vizați în dosar. În privința a patru judecători vizați în dosar, Procuratura a hotărît să nu se grăbească.

Olga Roman și Filat miliardul l-au furat

Fosta jurnalistă Olga Roman, figurantă a dosarului lui Vlad Filat,
a fost extrădată din Dubai și reținută într-un penitenciar din Republica Moldova. Ea este învinuită de spălare de bani și depoziții false, însă nu-și recunoaște vina. Olga Roman a părăsit țara în noiembrie 2015. Tot în același an a fost anunțată în căutare internațională.

Una cehoviană

ZdG a aflat că Igor Chaika, fiul milionar al controversatului procuror general al Federației Ruse, a cumpărat 51% din compania „Media Invest Service”, cea care care deține posturile Accent TV și Primul în Moldova. Firma mai gestionează serviciile mail.ru și ok.ru în R. Moldova.

Top 9 minciuni

2019 a fost un an cu mult suspans în Moldova: cu alegeri parlamentare și locale, cu trei guverne, cu oligarhi fugiți peste hotare, cu alianțe formale și informale, cu promisiuni care mai de care – de la reforma justiție pînă la o puzderie de aeroporturi prin raioane. Inevitabil, a fost și un an cu multe minciuni. Care au fost acestea, aici.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.