Drumuri reziliate

Contractul pentru reabilitarea drumului Cornești-Boghenii Noi-Năpădeni-M5, în valoare de peste 110 milioane de lei, a fost reziliat. Într-o vizită la Ungheni, ministrul economiei Chiril Gaburici le-a promis primarilor că va fi organizată o nouă licitație și că vor avea parte de un drum european. Traseul urma să fie reparat în cadrul unui proiect cu finanțare de 80 de milioane de dolari de la Banca Mondială, însă niciun contract din cadrul proiectul așa și nu a fost dus pînă la capăt. Companiile selectate pentru drumul de la Ungheni au realizat doar 2% din lucrări, deși a trecut 78% din timpul alocat. Potrivit Mold-Street, una dintre ele, EcoTehLider SRL, aparține milionarului Nicolae Ciornîi, iar cealaltă, Badprim SRL, a cîștigat contracte de peste 100 de milioane de lei în cadrul programului Drumuri Bune.

Arena subcontractată

Compania turcească Summa a cîștigat contractul pentru construirea Arenei Naționale, însă lucrările vor fi executate de firme subcontractate din Moldova. Una din companii e Frai Construct, care aparține nepotului lui Valeriu Ghilețchi, vicepreședinte al Parlamentului din partea PPEM. Alexandru Frai spune că demult vrea să lucreze cu Summa și contractul nu are nicio legătură cu unchiul său. Pe șantierul de lucru mai sunt camioane cu logoul companiei lui Iurie Dîrda, D&D Companie. Administratorul firmei spune însă că nu are treabă cu Arena, iar abțibildurile pe camioane au rămas de acum 5 ani în urmă. Ziarul de Gardă a mai observate utilaje ale companiilor Chebat și Kirsan pe șantier, însă nu a putut obține un răspuns despre firmele subcontractate nici de la Summa, nici de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Amenințarea lui Candu

Speakerul Andrian Candu a spus că Parlamentul poate să-l demită pe Președintele Igor Dodon fără lege organică sau constituțională, ci doar prin hotărîre de Parlament. Candu invocă articolul 89 din Constituție care spune că Președintele poate fi demis de Legislativ dacă încalcă Constituția. Ținînd cont că șeful statului a refuzat de 5 ori să promulge legi adoptate de Parlament, speakerul crede că aceste cazuri ar putea oferi posibilitatea demiterii lui Igor Dodon. „Și eu zic, dragi colegi, când plecăm în istorie, să îl luăm cu noi și pe președintele Dodon”, a încheiat pe o notă optimistă Andrian Candu.

Bugetul final

Parlamentul a adoptat, în lectură finală, legea bugetului pentru anul viitor. Veniturile prognozate sunt de 42,1 miliarde de lei. Cheltuielile sunt ceva mai mari: 47,6 miliarde de lei. Cei mai mulți ban vor fi alocați fondului rutier – 1024,1 milioane de lei, Programului de reparație a drumurilor publice naționale – 950 de milioane, și Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural – 900 de milioane. Bugetul asigurărilor sociale de stat va fi de 21,4 miliarde, iar fondul asigurărilor medicale obligatorii - 7,3 miliarde de lei.

Referendum mixt

Deputații au decis că un referendum consultativ va fi organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare de pe 24 noiembrie. Acestea vor fi primele alegeri după sistemul mixt. Pe lîngă cele două buletine de vot (unul cu lista națională, altul cu candidații din circumscripție), moldovenii vor trebui să mai răspundă la două întrebări: dacă vor ca numărul deputaților să fie redus la 61 și dacă vor ca deputații să poată fi demiși de către popor.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.