Afecte secundare

Ministra Justiției Olesea Stamate a apărat decizia comisiei de preselecție a candidaților la șefia Procuraturii Generale, care l-a picat pe Ștefan Gligor, dar l-a trecut pe fostul deputat democrat Alexandru Stoianoglo. În timp ce mai mulți activiști și politicieni îi cer demisia, Stamate spune că data viitoare se va gîndi de zece ori dacă să mai facă concurs pentru astfel de funcții. Ministra a subliniat că ea personal a votat pentru Gligor, dar activistul nu a fost sprijinit și de restul comisiei. Cît despre Stoianoglo, ministra spune că el a spulberat orice bănuieli despre asocierea sa cu Plahotniuc. După ce Maia Sandu și-a exprimat dezamăgirea față de rezultatele selecției, Andrei Năstase a cerut publicarea interviurilor cu candidații. Ministerul Justiției le-a publicat spre sfîrșitul zilei. Mai mult, azi Maia Sandu a revenit la subiect după ce în presă au apărut informații precum că unul din cei patru candidați selectați de comisie, Veaceslav Soltan, ar fi implicat într-o achiziție de soft ce s-a derulat cu nereguli. Prim Ministra a solicitat comisiei să verifice de urgență informația și „să examineze oportunitatea reevaluării” listei scurte a candidaților. Soltan a negat acuzațiile, spunînd că e denigrat de oameni din interiorul Procuraturii „care nu doresc schimbare”.

Igor Dodon și socialiștii nu stau nici ei degeaba. Președintele a anunțat crearea unui consiliu de experți privind reforma justiției, printre care se găsesc nume precum Alexandru Cladco, care apăra scrisoarea procurorilor împotriva reformei anunțate de ACUM și PSRM, Anatolie Munteanu, Avocatul Poporului care a tolerat abuzurile poliției din aprilie 2009, sau Carnste Mahken, expertul care declara acum cîteva luni că totu-i roz în justiția moldovenească. La rîndul ei, Zinaida Greceanîi, alături de deputați ACUM și PSRM, s-a întîlnit cu un grup de tineri judecători și a anunțat crearea unui „grup parlamentar de comunicare cu reprezentanții puterii judecătorești”.

Placa stricată

În cea de-a treia dezbatere dintre candidații la primăria capitalei, întrebat dacă ar permite desfășurarea marșurilor LGBT în Chișinău, Ion Ceban a zis că nu – „fiecare poate să facă ce vrea la el acasă”, iar referitor la marșurile unioniste a fost mai puțin tranșant – „voi acționa conform prevederilor legale”. La aceleași întrebări, Năstase a răspuns că „dreptul la asociere e garantat de Constituție”, însă a ținut să precizeze că e familist. Cînd candidații erau cît pe ce să treacă la tema orașului, candidatul ACUM l-a învinuit pe oponentul său de legături cu mafia imobiliară, la care Ceban i-a reamintit de leul datorat pentru defăimare și că ar putea urma încă un proces de judecată. Socialistul a menționat că nici el și nici colegii săi de partid nu sunt implicați în scheme cu bunuri imobiliare. La rîndul său Ceban i-a imputat ACUM-istului lipsa unui program. Au fost menționate în treacăt subiecte ca „votul lui Năstase la APCE”, „decizia lui Berdilo de a anula alegerile” și niște teze d-ale lui Năstase, din care reiese că oponentul său este un „Om cu mască” și „Joker”.

Vedeți mai jos un rezumat video:

Azi, într-o postare pe faceboook, Ion Ceban i-a propus lui Năstase să discute la dezbateri numai subiecte agreate de ultimul: „Avem invitații de a participa la dezbateri de la următoarele instituții media: Moldova 1, TV8, Publika TV și Pro TV. Vă rog să ne indicați la care dintre instituții sunteți gata să veniți și mă angajez să fiu și eu.” Candidatul blocului ACUM încă nu a oferit un răspuns.

Statul contra Bass

Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru pe mai multe bunuri și conturi bancare ale fostului lider pedist Vlad Plahotniuc. Valoarea totală a acestora e de circa 55,4 milioane lei. Poate mai important decît sechestrul propriu-zis e faptul că acesta confirmă afilierea lui Plahotniuc cu două firme, practic, abonate la achiziții publice sub guvernul precedent. E vorba de SRL BB-Dializă, care deține monopolul la prestarea serviciilor de dializă și SRL Bass-Systems, firmă cunoscută în special pentru cîștigarea a numeroase licitații organizare de către instituțiile de stat. De asemenea, sechestrul a fost aplicat și pe SRL GMG Production, parte a trustului media a ex-președintelui democraților.

Tot azi, procurorii au anunțat sechestru pe averea fostului președinte CSJ, Ion Druță. E vorba despre nouă imobile și o mașină luxoasă, în valoare totală de 12 milioane lei.

Nimic urgent

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea privind Zona Economică Liberă „Bălți”, adoptată în februarie 2019. Guvernul Filip și-ar fi asumat ilegal răspunderea pentru adoptarea acesteia și ar fi încălcat principiul separării puterii în stat. CC a constatat că asumarea răspunderii pentru un act legislativ din partea executivului este valabilă doar în cazuri excepționale. Guvernul nu a demonstrat o urgență reală și, respectiv necesitatea adoptării acestei legi. Sesizarea la CC a fost depusă de Igor Munteanu, deputat din partea blocului ACUM. Acesta a declarat că va sesiza Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție.

Formatul 1+1

Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control (CUC), condamnă discuțiile lui Dodon cu Krasnoselski de ieri și le califică drept anticonstituționale. Potrivit fostului membru CUC, liderul separatist reprezintă un „regim rebel”, iar cu „rebelii ar trebui să discute procurorii”, nu oficialii de stat. Leahu este de părerea că dialogurile purtate între Chișinău și Tiraspol au mai puțin de a face cu reglementarea conflictului și se axează mai mult pe soluționarea unor probleme personale ale celor doi lideri. De asemenea, Ion Leahu crede că formatul 5+2 nu are sens atîta timp cît cealaltă parte este Tiraspol și nu Moscova, care în prezent are statut de observator.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.