CC hotărăște cîte ceva

Curtea Constituțională a emis azi două hotărîri. Una vizează condiționarea arestului preventiv prin nerecunoașterea vinei, prevedere care s-a constatat că încalcă prezumția nevinovăției și libertatea persoanei (cu alte cuvinte, e neconstituțional să constrîngi o persoană potențial nevinovată să aleagă între a sta după gratii pînă la judecată și a recunoaște o vină). Dar iată care-i problema: această hotărîre a CC vizează o modificare introdusă în iulie 2018. Modificare care s-a întîmplat să fie exclusă și înlocuită cu una similară (cu o formulare mai clară) chiar săptămîna trecută. Teoretic, condiționarea arestului preventiv rămîne în vigoare datorită ultimei modificări, cel puțin pînă la o nouă contestare în fața CC.

A doua hotărîre CC statuează, în problema copiilor nevaccinați și mersul lor la școală/participarea în activități colective, că ocrotirea sănătății publice cîntărește mai mult. Deși părinții nemulțumiți insistau că statul e obligat să asigure soluții de educație alternativă, Curtea s-a mulțumit să afirme că asemenea metode de învățare sunt „la dispoziție”.

Bețe-n opoziție

PAS afirmă că un amendament propus de deputatul PD Angel Agache va restricționa accesul partidelor la fondurile electorale. Problema e că perioada electorală începe pe 1 decembrie, iar fondul special pentru alegeri poate fi deschis abia după 1 ianuarie 2019. Astfel, în această perioadă importantă, partidele cu o contabilitate onestă nu vor putea primi donații și efectua cheltuieli curente de campanie. Iar asta va avantaja partidele cu finanțare netransparentă, atenționează PAS.

Europa Liberă semnalează un alt potențial impediment în alegerile viitoare: cerința față de candidați de a obține așa-numitele „certificate de integritate”. De exemplu, liberal-democratul Iurie Țap a aflat din presă despre existența unui dosar penal pornit în 2013 privind un teren privatizat încă în 2000, pe cînd deputatul era primar de Florești. „De ce oamenii legii au scos acest dosar din sertar anume acum și unde au ajuns investigațiile în acești patru ani? [...] Mai mult, deputatul liberal-democrat zice că nu a fost nici înștiințat și nici audiat”.

Pericolul nu s-a evaporat

Premierul Volodimir Groisman a declarat că nu va renunța la planurile de a construi un lanț de hidrocentrale pe Nistru, potrivit lui Ilia Trombițki, directorul asociației Eco-Tiras. Ecologistul spune că renunțarea la aceste planuri acum este cu atît mai improbabilă cu cît Ucraina se pregătește și ea de alegeri. Trombițki însă speră că mai sunt șanse de a opri potențiala catastrofă ecologică și umanitară, datorită rezistenței ucrainenilor din vest, care „sunt mai activi”, și organizațiilor de mediu (dacă tot nu ne putem bizui pe intervenția fermă a autorităților moldovene).

Citiți/vedeți și „De ce guvernul a luat apă în gură privind problema Nistrului?”

Eroare de programare

Chișinăul nu va fi inclus în programul guvernamental „Drumuri Bune”, cum o cere, printr-o petiție, comunitatea WatchDog.md. Newsmaker a aflat de la Ministerul Economiei că programul a fost din start conceput pentru drumurile din teritoriu, în special din sate. Argumentul celor de la asociația WatchDog.md era că programul „Drumuri Bune” se realizează din fondul rutier și bugetul de stat, la care capitala contribuie într-o măsură semnificativă. În pofida acestui fapt, se spune în petiție, drumurile din capitală au ajuns într-o stare mai proastă decît în multe orașe mici și sate.

Prietenul rus

O știre ce ne-a scăpat ieri: Mitropolitul Moldovei Vladimir/Nicolai Cantarean a fost distins de președintele Vladimir Putin cu Ordinul rus al Prieteniei, „pentru contribuție deosebită la păstrarea patrimoniului cultural și spiritual rusesc în Republica Moldova.” Ah da, și încă ordinul precizează că Nicolai Vasilievici deține cetățenia rusă.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.