Primul criminal

Alexandru Slusari, președintele comisiei parlamentare de anchetă a fraudei bancare, a prezentat azi un document desecretizat despre o întîlnire din 7 noiembrie 2014, între Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Andrian Candu, Anatol Arapu, Victor Bodiu și Artur Gherman, unde s-a decis acordarea de către BNM a 9,5 miliarde de lei celor trei bănci cu probleme și garantarea creditelor de către stat. Ideea a fost promovată, cu sprijinul lui Andrian Candu, de Dorin Drăguțanu, care spunea că băncile sunt pe brînci și fără ajutorul statului vor cădea cu totul. Administrarea specială la BEM și Banca Socială a fost însă introdusă abia pe 27 noiembrie, iar la Unibank și mai tîrziu – pe 30 decembrie. Între 7 și 27 noiembrie, cele trei bănci „pe brînci” au acordat credite de peste 25 de miliarde lei, iar BNM a închis ochii. Cifra, potrivit lui Slusari, nu include plasamentele interbancare și creditele către persoane fizice.

Vicepreședintele parlamentului l-a numit pe Dorin Drăguțan „primul criminal”, fiindcă a permis sustragerea banilor din bănci și a amînat administrarea specială. Alexandru Slusari crede că Drăguțan, Candu și Arapu nu erau într-atît de incompetenți și că acțiunile și inacțiunea lor au fost cu rea intenție.

Consiliul lui Schrödinger

Membrii vechi ai CSM au venit azi la lucru ca de obicei, în pofida Adunării Generale a Judecătorilor de vineri, care a revocat Consiliul in corpore (într-o versiune anterioară am scris că Adunarea a numit o altă componență. De fapt, asta se planifică pentru 25 octombrie). Președintele CSM Dorel Musteață a spus că vechea componență așteaptă procesul-verbal al Adunării pentru a contesta hotărîrea. Însă documentul nu mai a venit, așa că spre seară 5 membri ai CSM au adresat Președintelui Adunării o contestație, în care au argumentat că membrii CSM pot fi revocați doar cu numărul de voturi expuse pentru alegerea lor, or voturile de vineri au fost cu mult mai puține decît atît.

Mai multe voci critice au afirmat că demiterea CSM ar fi o încercare a unei părți a breslei judecătorești de a se proteja de eventuale investigații pentru păcate din trecut. În privința legalității deciziei Adunării, există și alte semne de întrebare. De exemplu, din 202 magistrați înscriși ca prezenți (din totalul de 396 de magistrați în sistemul judecătoresc), au votat efectiv 184, iar asta ar fi o dovadă că poate nu s-a întrunit cvorumul. Apoi, nu e clar care a fost temeiul formal invocat pentru demitere (legea prevede un șir limitat de motive care permit revocarea unui membru CSM).

Președintele Igor Dodon cheamă guvernul la cumpătare, spunînd că la această etapă nimeni din sfera politicului nu poate „da un calificativ obiectiv” privind cele întîmplate.

Între timp, judecătorul Ion Druță a promis să-și dea demisia „luni sau marți” din funcția de președinte al CSJ, pentru „a pune capăt speculațiilor.” Procurorii l-au și citat în calitate de bănuit într-un dosar de îmbogățire ilicită, după ce în weekend i-au percheziționat casa. Deocamdată Druță nu e în țară, iar dacă nu va da curs citației, acesta va fi dat în urmărire. Vechiul CSM i-a ridicat imunitatea săptămîna trecută. Pentru demiterea lui din funcție, e iarăși nevoie de avizul CSM. Nu e clar al căruia din ele.

Bani și sfaturi

Șefa diplomației europene Federica Mogherini a asigurat-o pe prim-ministra Maia Sandu că Moldova va obține cele două tranșe din asistența macrofinanciară UE pînă la sfîrșitul anului curent: „un semnal clar al aprecierii UE” față de reformele deja implementate și cele viitoare. Totodată, Consiliul de Asociere Republica Moldova-UE a convenit să actualizeze agenda de asociere și să stabilească noi priorități pentru Acordul de Liber Schimb în următorii ani. „Ca și în trecut, sprijinul nostru va rămâne condiționat de progresul reformelor, însă la fel ca în trecut vă vom sprijini și că com fi alături și cu sfaturi, poate chiar mai mult ca în trecut,” a declarat Mogherini. Peste cîteva zile, înalta reprezentantă a UE este așteptată la Chișinău.

Verificăm pe toți

Procurorul general interimar Dumitru Robu a promis să verifice afirmațiile lui Ilan Șor despre președintele Igor Dodon. Deputatul fugar a declarat duminica asta că Igor Dodon ar fi luat $3 mln de la Vlad Filat (bani chipurile proveniți din BEM) în 2012 pentru a părăsi PCRM, alături de deputatele Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc, și a-l vota pe Nicolae Timofti președinte. Filat deja a reacționat, zicînd că Șor minte și promițînd să facă depoziții. Robu a dat de înțeles că și Șor ar fi pasibil de pedeapsă, pentru că a tăcut atîta timp, dacă acuzația se adeverește. „O să verificăm toate acțiunile. Ale tuturor persoanelor vizate”, a promis procurorul-șef interimar.

Adevărul e că interimatul PG nu va mai dura mult, se pare, după ce Ministerul Justiției a lansat azi preselecția pentru unul cu acte în regulă. Doritorii au 20 de zile să-și depună dosarele în cadrul concursului desfășurat după noile reguli. Tot în acest timp, MJ va trebui să găsească oameni în comisia de preselecție.

Minus unu

CEC a respins contestația depusă de Ruslan Codreanu, după ce autoritățile electorale municipale i-au refuzat joia trecută înregistrarea în cursa pentru primăria Chișinău. Din 10454 semnături prezentate de fostul primar (10000 sunt necesare pentru un candidat independent), Consiliul Electoral Chișinău a verificat 3158, pronunțînd 1119 nevalabile. Codreanu s-a plîns ambasadelor și organizațiilor internaționale. Anterior, înregistrarea i s-a refuzat și lui Serghei Scripnic, propus de „Patrioții Moldovei.”

Roșu de cayenne

Prim-ministra Maia Sandu a convocat o ședință de urgență la MAI ca urmare a unui accident grav în Buiucani, Chișinău. Un Porsche Cayenne a intrat în viteză, la roșu, într-un troleibuz și l-a proiectat pe trotuar. Un pasager din SUV a murit, iar șoferița (la ora 6 seara) se afla internată în stare gravă. În total, 24 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 9 au fost spitalizate. Șoferița nu era la prima sa încălcare. Sandu a vorbit despre gradul sporit de pericol pe drumurile noastre și despre cum mulți șoferi evită pedepsele din cauza corupției.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.