Nesatisfăcătoare

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a dezbătut azi proiectul unui raport privind modul în care autoritățile moldovene implementează Acordului de Asociere cu UE. Deși Comisia salută evoluțiile, se menționează că aspectele pozitive sunt umbrite de intervenția politicului în sistemul judecătoresc, anularea alegerilor locale, schimbarea sistemului electoral, precum și investigarea lentă a fraudei bancare, scrie ZdG. „Rezultatele reformelor aplicate în R. Moldova ar trebui evoluate ca fiind nesatisfăcătoare”, a concluzionat raportorul pentru Moldova Petras Auštrevičius, europarlamentar ALDE. Raportul conține și un proiect de Rezoluție, formulat în aceeași cheie și care va fi dezbătut în plenul Parlamentului European pe 7 septembrie.

Mărul oprit al premierului

Exact un an în urmă, Pavel Filip promitea să reînvie programul „Un măr pentru fiecare” în școlile din țară, ca să țină și copiii sătui, și industria de ramură întreagă. În cîteva zile începe noul an școlar, iar programul rămîne în aer, constată Moldstreet. Un proiect, care așa și nu a fost publicat, prevedea distribuirea a cîte unui măr pe zi (sau altui fruct sezonier, pe viitor) pentru ~300 de mii de de elevi din clasele I-IX. Pentru anul școlar precedent, alocația din buget era estimată la 25 mln lei. Asta nu avea să însemne cine știe ce pentru producătorii de mere (programul ar fi absorbit 4 mii de tone dintr-o roadă anuală de ~500 de mii), dar important era rolul de a forma o deprindere alimentară sănătoasă. „Nu s-a găsit loc pentru o astfel de inițiativă nici în [Bugetul pentru] 2018. Responsabilii de la MEI nu au putut oferi o explicație clară [de ce] inițiativa a fost pur și simplu abandonată”, scrie publicația economică.

Martorii lui Ștefan

Reprezentanții ACUM vor depune la Procuratura Generală o plîngere colectivă împotriva modului în care protestatarii au fost evacuați de lîngă monumentul lui Ștefan cel Mare în dimineața zilei de 27 august. Cei care au avut de suferit de Ziua Independenței sunt îndemnați să vină la sediile PAS și PDA pentru a depune mărturii și a aduce probe ale abuzului. În noaptea de pe 26 pe 27 august, un grup de protestatari a rămas la monumentul voievodului în baza unei autorizații care cuprinde întreaga Grădină Publică. Dimineața devreme, poliția a venit să facă loc pentru tradiționala depunere de flori a troikăi oficiale. Protestatarii nu s-au urnit (primarul interimar zice că semnase din timp o dispoziție care punea protestul pe pauză, însă protestatarii spun că n-au fost înștiințați în modul cuvenit) și poliția a intervenit în forță. Depunerea de flori a avut loc după un cordon solid de jandarmi, cu huiduieli pe fundal.

Totodată, liderii ACUM au anunțat că vor înconjura Parlamentul în cadrul unei manifestații în septembrie atunci, cînd deputații se vor întoarce din vacanță, pentru a cere îndeplinirea rezoluției adoptate pe 26 august.

Evrika națională

Deputata Valentina Buliga sugerează că lipsa unei idei naționale a fost ceea ce a frînat dezvoltarea Moldovei în cei 27 de ani de independență. „Dacă conceptul de idee națională ne-ar fi unit pe toți, poate astăzi Moldova avea un alt nivel de dezvoltare, democrație și bunăstare”, a declarat democrata la un eveniment recent. Experții IPN au o revelație: ce-ar fi dacă ideea națională ar fi căutarea miliardului? „Faptul că nu a fost găsit nici măcar un leuț nu trebuie să ne descurajeze. Dimpotrivă, în aceste circumstanțe, căutarea miliardului poate și trebuie transformată într-un mit. [Pentru că] numai miturile dăinuie secole în șir! Dacă s-ar merge pe această cale, atunci guvernarea ar continua să-l caute, așa cum o face și acum. Opoziția ar avea un pretext permanent să protesteze că guvernarea nu găsește ceea ce caută. [...] Socialiștii, împreună cu Igor Dodon, s-ar putea afla în pelerinaj permanent pe Muntele Atos, rugându-se Domnului să ajute la găsirea miliardului, sau măcar să faciliteze returnarea lui în țară, fie și în baza legii amnistiei capitalului, promulgată recent de șeful statului.” Mai multe, aici.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.