Dezbaterea Promo-LEX

Ieri a avut loc prima dezbatere din turul II între Ion Ceban și Andrei Năstase, găzduită de Promo-Lex. Per ansamblu, candidatul PPDA-PAS a fost cel care s-a eschivat mai mult de la răspunsuri, dînd astfel credibilitate rivalului său socialist, care l-a acuzat de nepricepere. Pe de altă parte, Andrei Năstase pare a fi mai consecvent în discursul său anticorupție, în timp ce Ion Ceban promite, în același timp, transparență și scheme opace de finanțare.

Citiți mai multe în materialul nostru „Andrei Năstase & Ion Ceban versus dezbaterile”.

Dezbaterea ProTV

Cîteva ore mai tîrziu, candidații pentru șefia capitalei s-au duelat la ProTV Chișinău. IPN scrie: „Cu certitudine, competiția candidaților nu a fost un turneu de cavaleri”. Lupta candidaților pe teme ce țin de administrarea municipiului a fost calificată drept „relativ echilibrată”, inclusiv datorită „cadrului de dezbateri și pregătirii profesionale a moderatorului”. „Cel mai probabil, candidații și-au consolidat segmentele de simpatizanți. A rămas însă deschisă problema atragerii indecișilor.”

Citiți mai multe în articolul IPN „Show must go on! Dezbateri electorale: Ion Ceban vs. Andrei Năstase”.

Rotocoale în jurul soluției

Participanții în formatul 5+2 s-au angajat, în cadrul unui Protocol semnat azi la Roma, să finalizeze pînă la sfîrșitul anului tot ce s-a planificat în cadrul așa-zisului „pachet de opt puncte”. În acest an, Chișinăul și Tiraspolul au cooperat pentru deschiderea podului Gura-Bîcului–Bîcioc, apostilarea diplomelor și funcționarea școlilor cu predare în grafie latină. Acum, părțile au reconfirmat termenele pentru a finaliza acordul privind utilizarea terenurilor agricole din Dubăsari, pînă la 1 august, și a lansa, pînă la 1 septembrie, implementarea înțelegerilor privind plăcuțele de înmatriculare.

Comentînd evenimentul, analistul politic Oazu Nantoi a declarat pentru Europa Liberă că negocierile nu vor duce la soluționarea efectivă a conflictului transnistrean, sugerînd că autoritățile de la Chișinău cedează prea mult „din motive neclare”.

Scurgerea deschisă

În media au fost scurse imagini video de la încăierarea, cu implicarea unui grup de sportivi, care a dus la moartea lui Serghei Bejenari, dar și detalii din cazierul judiciar și viața intimă a victimei. Procuratura spune că nu cunoaște cine a scurs informația.

Iată cum a comentat scurgerea deputatul Vadim Pistrinciuc:

Unimedia remarcă faptul că gestionarea publică a cazului lui Serghei Bejenari amintește de cazul lui Andrei Brăguța: după moartea sa în detenție, același sait de știri a dat imagini montate de pe camerele de supraveghere, în care erau selectate doar secvențe în care Braguța era agresiv și vulgar.

Ambasadoare nouă

Comisia parlamentară pentru politică externă a avizat azi candidatura Angelei Ponomariov pentru funcția de ambasador în Marea Britanie. Ponomariov activează în serviciul diplomatic din 1994, iar în prezent este șefă a Secției Europa Occidentală la externe. Londra a aprobat deja candidatura. Ambasadorii sunt numiți de șeful statului, la propunerea Guvernului.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.