Sondaj electoral

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional, Igor Dodon este cel mai popular politician moldovean, 31% din respondenți avînd încredere în el. În Maia Sandu au încredere 16%, iar în Andrei Năstase - 8%. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, socialiștii ar lua 36%, PAS - 20%, iar PDM - 8%. În opinia respondenților, Parlamentul e cea mai coruptă instituție din țară.

Haznaua democrată

Partidul Democrat a primit în 2017 peste 38 de milioane de lei în donații. Cea mai mare donație făcută de un membru e de 60.000 de lei. Democrații au mai primit 7,5 milioane de la bugetul de stat. Partidul lui Vlad Plahotniuc a cheltuit anul trecut 48,3 milioane de lei pentru „presă și materiale promoționale”, mai mult decît în 2016, care a fost an electoral.

Șefa sănătății

Primărița interimară Silvia Radu l-a demis astăzi pe directorul Spitalului Municipal nr. 1, Iurie Dondiuc. Acesta spune că decizia este ilegală fiindcă se afla în concediu anual și fiindcă nu are contract cu Primăria, ci cu direcția sănătate a Consiliului Municipal. Ieri, Radu l-a demis și pe șeful direcției sănătate, Mihai Moldovanu, însă liberalii spun și ei că decizia e ilegală și au cerut Procuraturii Generale „să se autosesizeze”.

Anul asasinilor

Pînă azi, în dosarul tentativei de asasinat asupra lui Vlad Plahotniuc, o singură persoană a fost condamnată - Iuri Parhomenko, care avea rol de intermediar. Ceilalți bănuiți se află în arest preventiv, însă vor trebuie eliberați pe 7 aprilie, cînd se împlinește un an de cînd au fost arestați. Opoziția a pus la îndoială veridicitatea cazului, însă Plahotniuc afirmă că a fost țintit fiindcă a promovat lupta împotriva crimei organizate.

Venit de subzistență

Potrivit BNS, venitul mediu disponibil al moldovenilor în 2017 a fost 2244,9 lei. Cifra e cu 9% mai mare decît în 2016, însă creșterea reală, ținînd cont de prețurile de consum, e de doar 2,2%. La oraș, veniturile au fost de 1,4 ori mai mari decît la sat. Cheltuielile medii au crescut cu 6,6% pînă 2250,3 lei. Moldovenii cheltuie 43,4% din bani pe mîncare.

Talion diplomatic

Rusia a anunțat că va expulza 3 diplomați moldoveni, alături de mulți diplomați din alte țări. De asemenea, consulatul american din Sankt Petersburg a fost închis, iar 60 de diplomați SUA au fost obligați să părăsească Rusia. Măsura vine după ce mai multe state au expulzat diplomați ruși din cauza atacului cu agent neurotoxic de la Salisbury. Moldova s-a solidarizat cu Marea Britanie și a expulzat 3 diplomați ruși.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.