Disjungere et impera

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a găsit că dosarul privind presupusa finanțare străină a PSRM (clipul Dodon-Plahotniuc, iunie 2019) și cel privind presupusa finanțare străină a PSRM în campanie electorală (afacerea „Bahamas”, septembrie 2016) „nu au nicio tangență.” Stoianoglo spune că dosarele au fost comasate ilegal în decembrie 2019, sugerînd că șeful suspendat al PA Viorel Morari a folosit trucul pentru a putea pretinde ulterior că-i persecutat pe motive politice. Acum dosarele vor fi disjunse, adică cercetate în mod separat de aceeași PA, iar PG nu se va amesteca, promite Stoianoglo.

Stoianoglo a mai anunțat că PG a primit răspuns de la oficiul central Interpol despre recepționarea solicitării (în sfîrșit) de dare în căutare internațională a lui Vlad Plahotniuc. Cînd oligarhul fugar va fi efectiv dat în căutare? Asta nu se știe și nu depinde de PG. Între timp, fotografia lui Plahotniuc/Novak a
apărut
(în sfîrșit) pe panourile cu persoanele căutate de poliție.

Lecție de istorie

După discursul președintelui Igor Dodon la APCE, fostul ministru de externe Nicu Popescu avertizează că promovarea ideii de recunoaștere internațională a neutralității RM e periculoasă. În trecut, URSS a folosit asemenea acorduri de neutralitate pentru a limita parteneriatele militare, dar și economice ale unor țări precum Finlanda sau Austria. „Un astfel de acord internațional riscă să ofere Rusiei un drept de veto pe relația Moldovei cu UE și SUA,” opinează Popescu. Mai ales că Rusia a demonstrat felul în care înțelege să respecte ea însăși acordurile de neutralitate, exercitînd presiuni economice asupra Ucrainei, iar mai apoi anexînd o parte din teritoriul ei, în pofida unui memorandum din 1994.

La APCE, s-a decis cu 96 de voturi pentru, 44 contra și 7 abțineri să se restabilească pe deplin competențele delegației ruse, drept recunoaștere a unor pași în conflictul cu Ucraina. Din delegația moldoveanească, socialiștii Batrîncea și Vartanean au votat pentru, Popșoi de la PAS a fost împotrivă, democratul Candu s-a abținut, iar Vovc de PDA nu a fost în sală.

Banii pe drum

Premierul Ion Chicu se va întîlni vineri, în marja reuniunii Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice de la Almatî, cu omologul rus Mihail Mișustin, cu care va discuta, între altele, despre împrumutul de $500 mln. Potrivit lui Chicu, ministerele finanțelor sunt „pe ultima etapă de coordonare, de creare a condițiilor,” iar lui și lui Mișustin nu le va rămîne decît să pună „ultimul punct pe acest acord.” NTV Moldova precizează că Ion Chicu este primul prim-ministru moldovean care participă la ședința CSUEE, organizație în care RM are statut de observator.

Altele, într-o frază

◾ Deputații PAS Sergiu Litvinenco și Igor Grosu cer procurorilor să verifice dacă licitația pentru cele 168 de ambulanțe făgăduite recent de președintele Dodon nu a fost trucată, avînd în vedere că la tender a aplicat o singură companie, iar fosta ministră a sănătății Ala Nemerenco spunea că multe dotări nu corespund standardelor.

◾ Academia Română solicită autorităților de la Chișinău să nu promoveze ideea unei limbi „moldovenești” distincte de cea română, calificînd-o drept o manipulare ideologică.

◾ Liderul Partidului Nostru Renato Usatîi a declarat că a plătit €1 mln unor firme londoneze de detectivi pentru a investiga frauda bancară, primind asigurări că banii vor fi recuperați.

◾ Procurorul Vitalie Busuioc – cel care a instrumentat dosare precum tentativele de asasinare a lui Plahotniuc și a bancherului Gorbunțov – a demisionat din funcția de șef adjunct al PCCOCS.

◾ Primarul Ion Ceban și șeful Moldovagaz Vadim Ceban s-au înțeles să extindă rețeaua de alimentare cu gaz comprimat pentru a trece autobuzele și autospecialele municipale pe metan și a reduce astfel emisiile de noxe.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.