Venise oblige

Într-un interviu pentru Europa Liberă, expertul Promo-Lex Pavel Postică subliniază faptul că, spre deosebire de data trecută, vizita curentă a experților Comisiei de la Veneția a fost cerută de „partenerii internaționali” și nu de autoritățile de la Chișinău. Explicînd de ce Parlamentul nu a respectat 95% din recomandările Comisiei, așa cum afirmă deputații, Postică menționează lipsa independenței comisiei care a desenat circumscripțiile, dar și lipsa unui consens larg în societate. Potrivit lui, pe lîngă faptul că autoritățile nu au organizat un referendum pentru a consulta populația, au mai și blocat referendumul inițiat de societatea civilă.

Cartel publicitar

ONG-urile de media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila înțelegere de cartel dintre două case de vînzări de publicitate care controlează împreună 80% din piață. Newsmaker a scris săptămîna trecută despre înțelegerea dintre cele două companii, una asociată trustului media al PDM, iar cealaltă trustului PSRM. Patru televiziuni neafiliate celor două partide au depus o plîngere la Consiliul Concurenței.

Reformă fără sfîrșit

Ministrul Justiției Alexandru Tănase a anunțat azi prioritățile pentru următorii ani în reforma justiției, printre care optimizarea hărții curților judecătorești, crearea instanțelor specializate pe domenii în Chișinău, rezolvarea problemelor cu sistemul de distribuire aleatorie a dosarelor și altele. Ministrul a recunoscut că măsurile întreprinse anterior pentru reforma justiției nu s-au bucurat de succes, opinie exprimată separat și de ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko. Acesta a spus că reformele care fac cu succes țin mai mult de economie, iar în justiție lucrurile se mișcă mai greu.

Renovarea epurării

Astăzi a început renovarea Stației de Epurare, care va dura aproape 3 ani. Apă-Canal Chișinău promite, din nou, că după asta mirosul urît va dispărea complet. Sacii geotube vor fi înlocuiți cu centrifugi de deshidratare, care sunt și mai ecologice, spun autoritățile. Lucrările au loc cu ajutorul finanțării europene.

Tenta asasinului

Igor Parhomenco, unul din inculpații în cazul tentativei de omor împotriva lui Vlad Plahotniuc, a fost găsit vinovat și condamnat la peste 5 ani de închisoare. Avocata sa încă nu știe dacă va contesta decizia. Dosarul a fost destul de controversat, multe voci acuzînd o înscenare și ironizînd clipul distribuit ca dovadă.

Standarde duble

Fostul procuror de Chișinău, Ivan Diacov, acuză standarde duble în justiția moldovenească. El se referă la faptul că unui grup de jurnaliști i-a fost interzis să-l intervieveze pe fostul premier Vlad Filat, aflat la închisoare, fiindcă ar mai fi investigat în alt dosar. În același timp, fostul procuror general Valeriu Balaban, aflat și el sub urmărire penală, își organizează conferințe de presă fără niciun obstacol.

Gazul separatist

Experții Watchdog.md au publicat un infografic în care arată cum Chișinăul finanțează regimul separatist de la Tiraspol prin cumpărarea energiei electrice de acolo. Potrivit lor, aproape 35% din bugetul Transnistriei din ultimii 10 ani a fost finanțat prin „contul de gaze”. Mai mult decît atît, pe lîngă faptul că plătește Tiraspolului pentru electricitate, gazul folosit pentru producerea ei se adaugă la datoria Moldovagaz față de Gazprom.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.