Auto-referendum

După scandalul cu deșeurile din Bălți, primarul din exil Renato Usatîi le-a cerut consilierilor municipali din Partidul Nostru să pornească un referendum pentru demiterea sa. Usatîi e gata să plece din funcție dacă cel puțin jumătate din alegători vin la vot, iar 51% vor vota pentru demitere, deși a fost ales de 74% din bălțeni. Politicianul promite că apoi va da înapoi orașului banii cheltuiți pe scrutin.

Calcul prezidențial

Președintele Igor Dodon a anunțat că fundația sa de caritate a oferit ajutor pentru „aproape” 200 de grădinițe. Ziarul de Gardă a aflat că, de fapt, numărul acestora este 129 și nici măcar nu toate au primit ajutor, iar în cazul unora ajutorul doar a fost promis, dar (încă) nu s-a materializat.

Justiție în hibernare

Dosarul parcărilor cu plată nu mai ajunge la sfîrșit. Examinarea dosarului lui Dorin Chirtoacă a fost astăzi amînată din nou, la cererea avocaților. Procurorii se plîng că aceștia tărăgănează intenționat cazul. De cealaltă parte, dosarul lui Nistor Grozavu nici n-a ajuns în instanță. Procurorii spun că așteaptă un răspuns din Austria și Ungaria.

Programă ușurată

Ministra Educației Monica Babuc a anunțat un nou concept privind simplificarea programei școlare: la liceu vor fi doar 6 discipline obligatorii și 3 opționale, la desen, muzică și educația fizică notele vor fi înlocuite cu calificative, educația tehnologică va avea module de robotică și informatică, dirigenția va deveni ora de dezvoltare personală, iar educația civică educația pentru sănătate.

Tinerii PAS, formațiune condusă de fosta ministră a educației Maia Sandu, au cerut în repetate rînduri simplificarea și modernizarea programei școlare după modelul aplicat la Liceul Academiei de Științe.

La mulți ANI

Autoritatea Națională de Integritate are, în sfîrșit, președinte. La aproape doi ani de la crearea Agenției, Rodica Antoci a fost numită în funcție de Igor Dodon. Antoci a cîștigat concursul pentru șefia ANI pe 22 decembrie. Anterior, a fost şefa Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiției. Vicepreședintele ANI va fi Lilian Chișca, fost şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor din cadrul Centrului Național de Integritate, predecesoarea ANI.

Top 8 minciuni ale anului

La sfîrșit de an, am publicat azi topul minciunilor din 2017, unde am inclus știrile senzaționaliste de la KP în Moldova, manipulările cu cifrele ale președintelui Dodon, sondajele neprofesioniste de la IMAS, declarațiile lui Dorin Chirtoacă despre parcările cu plată și ale lui Andrian Candu despre recuperarea miliardului. Pe „podium” au intrat pretins dușmanie dintre Igor Dodon și PDM, care au votat împreună sistemul mixt, declarațiile guvernării democrate despre Comisia de la Veneția și recomandările acesteia, iar cea mai gravă minciună a anului a fost tentativa de a mușamaliza moartea lui Andrei Braguța, bătut în închisoare.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.