5 povețe de la președinte

Președintele Igor Dodon l-a confirmat fără întîrziere pe Alexandr Stoianoglo în funcția de Procuror General și i-a dat cinci povețe: 1. să schimbe percepția că Procuratura este un organ corupt, 2. procurorii să nu asculte de politicieni, 3. să accelereze investigațiile de rezonanță (uzurparea, furtul miliardului, privatizarea AirMoldova și altele.), 4. să nu admită influențe din partea partenerilor externi, 5. să-și aleagă personal membrii echipei.

Apărînd ambii în fața reporterilor, Stoianoglo și Dodon au promis că Procuratura va lăsa în pace businessul „PG nu va interveni în activitatea agenților economici, nu vor mai fi show-uri cu mascați, arestări ilegale și abuzive [...] Nu mai putem ține țara în frică”, a declarat Stoianoglo. Președintele a clarificat, spunînd că înainte procurorii erau utilizați pentru a stoarce agenții economici de bani și a le prelua afacerile în favoarea reprezentanților PDM. „Știm așa cazuri.”

Șahul în acțiune

Azi în Parlament, PSRM și PDM și-au întărit pozițiile din contul ACUM. În primul rînd, s-au confirmat parțial rocadele în comisiile parlamentare despre care a vorbit ieri deputatul Alexandru Slusari. PSRM și PDM și-au împărțit probabil cele mai vizibile comisii: primii au obținut șefia comisiei buget și finanțe și a comisiei juridice, în timp ce reprezentanții PDM au luat comisia securitate națională și comisia externe & integrare europeană. S-au mai schimbat și unii vicepreședinți și secretari ai comisiilor. De exemplu, Bogdan Țîrdea (PSRM) a fost pus vicepreședinte al comisiei politică externă și integrare europeană.

Apoi, s-au făcut remanieri și în Biroului Permanent, care este organul de lucru al Parlamentului. În consecință, PSRM și PDM au cîte un membru mai mult, iar blocul ACUM cu doi membri mai puțin.

Ține cu ursul?

Deputații ACUM au înaintat o moțiune împotriva lui Victor Gaiciuc pentru niște declarații în care noul ministru al apărării pare să țină cu separatiștii din Donbass.

Într-un video din 2017 publicat recent, Gaiciuc spune că militarii din Donbass sunt la fel de puțin la număr și prost echipați ca armata RM, dar spiritul de luptă și iubirea de „patrie” îi face să țină piept unui „inamic” cu un contingent mult mai mare și armament sofisticat (dincolo de ce are în vedere ministrul prin „patrie” și „inamic”, afirmația lui neagă faptul dovedit că Federația Rusă a băgat acolo oameni, tancuri și sisteme sol-aer capabile să doboare avioane civile). Deputații cred că declarațiile lui Gaiciuc ar putea dăuna bunelor relații cu Ucraina și încurajează separatismul din Transnistria. Deputatul Mihai Popșoi nu a fost lăsat de președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi să termine de citit moțiunea. În orice caz, ACUM cere ca ministrul să fie demis, iar Președintele și Guvernul să se disocieze de declarațiile lui Gaiciuc și să reconfirme susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Comentînd moțiunea, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a afirmat că declarațiile ministrului au fost „interpretate creativ” cu scopul de a deteriora relațiile cu Ucraina, adăugînd: „Îmi pare rău că [ACUM] promovează interesele Ucrainei, dar mai puțin se gîndesc la interesele naționale ale Republicii Moldova.” Liderul PDM Pavel Filip a evitat să comenteze, spunînd că decizia va fi luată în sînul fracțiunii.

Trolii președintelui

Un studiu de caz publicat de proiectul H1.md arată că cel puțin 51% din comentariile plasate pe pagina oficială de FB a președintelui Igor Dodon în octombrie au provenit de la un grup de conturi false, creat pentru a amplifica numărul mesajelor laudative. Același grup de conturi a generat în octombrie cam 60% din comentariile pe pagina președintei PSRM Zinaida Greceanîi. În top-20 comentatori fideli de pe pagina președintelui Dodon, 16 sunt utilizatori falși. Postacii respectivi folosesc poze de profil furate, comentează la greu și au puțini frenzi. Recent, președintele Dodon a anunțat că va ieși săptămînal pe rețelele de socializare „la dialog cu oamenii”, dar a avertizat că „trollii” vor fi blocați.

Unde arunc asta?

Agenția Medicamentelor promite că, în cîteva luni, cetățenii își vor putea aduce medicamentele expirate la orice farmacie pentru ca acestea să fie ulterior distruse. La sate, punctele de colectare se vor amplasa în oficiile medicilor de familie. În lipsa unui astfel de mecanism, medicamentele ajung fie în sistemul de canalizare, fie la gunoiște, poluînd mediul și punînd în pericol sănătatea oamenilor (unul din cele mai mari e legat de faptul că, ajunse la groapa de gunoi, antibioticele fac microbii mai rezistenți).

Altele, într-o frază

◾ În 2020, Guvernul planifică să obțină 10 mlrd lei finanțare externă, dintre care 80% credite, iar dacă acest lucru îi va reuși, suma va fi una record în istoria RM, spune economistul Veaceslav Ioniță, citat de Newsmaker.

◾ Deputatul Lilian Carp vrea o comisie de anchetă parlamentară care să investigheze legătura între înstrăinarea patrimoniului sindical și frauda bancară, afirmînd că unele bunuri sindicale fuseseră folosite drept gaj pentru credite neîntoarse.

◾ Primăria Chișinău a inaugurat un poligon pentru prelucrarea frunzișului și crengilor, din care se va face compost pentru a fi utilizat la îngrijirea spațiilor verzi și la plantarea arborilor.

◾ Socialiștii Marcel Cenușa și Ștefan Bolea au devenit președinții raioanelor Cahul și, respectiv, Călărași cu voturile PSRM, PDM și PȘ.

◾ Agenția Medicamentului a semnat recent un ordin de anulare a propriul ordin din 7 august de suspendare a insulinei Strim (cumpărat în partide mari pe timpul ministrei Silvia Radu), fără a explica de ce, scrie sanatateinfo.md.

◾ Deși acum o lună i s-a propus să devină președintele PUN, deputatul Octavian Țîcu se pare că are alte planuri: „le spun cetățenilor R. Moldova să fie gata pentru susținerea unui proiect politic unionist care va lua în curând naștere.”

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.