În cușca cu lei

Octavian Armașu părăsește oficial fotoliul de ministru al finanțelor pentru a-l înlocui pe Sergiu Cioclea la cîrma BNM, cu blagoslovirea neîntîrziată a Parlamentului. Armașu, care primește funcția pentru un mandat de 7 ani, se pare că deja știe mai multe despre ce e și ce nu e la BNM. Bunăoară Raportul Kroll 2. El „nu este la BNM—a replicat Armașu la întrebarea deputatului Iurie Țap—el a fost preluat de Procuratură și BNM este în imposibilitate de a publica acest raport”. Cine va fi noul ministru al finanțelor, încă nu se cunoaște, însă speakerul Andrian Candu a asigurat că acesta va fi „un tehnocrat”.

Legea democrației

În penultima ședință a legislativului în care se mai pot adopta legi, comuniștii și socialiștii au părăsit sala de ședințe, supărați că majoritatea nu le-a inclus propunerile în ordinea de zi. Și nu vor veni nici mîine. „Votați ce vreți”, a zis comunista Inna Șupak. „Există majoritate parlamentară și există opoziție. Majoritatea parlamentară decide cum să guverneze țara. Aceasta-i legea democrației”, a explicat senin speakerul Candu. Ordinea de zi oricum e încărcată: majoritatea parlamentară urmează să „dezbată” azi și mîine circa 50 de proiecte, între care și propunerea democraților de a desfășura un referendum în ziua alegerilor, dar și proiectul privind protecția datelor personale.

Academicianul pe ducă

Gheorghe Duca și-a anunțat demisia, după 14 ani la cîrma AȘM. În 2001-2004 a fost și ministru al ecologiei în Guvernul Tarlev, iar președinția AȘM i-a asigurat și ulterior un fotoliu (din oficiu) în Cabinet. După cum a numărat #Diez, Duca a văzut perindîndu-se 6 președinți (Voronin, Ghimpu, Filat, Lupu, Timofti și Dodon) și 10 prim-miniștri (Tarlev, Greceanîi, Pîrlog, Filat, Leancă, Gaburici, Gherman, Streleț, Brega, Filip). El spune că plecarea sa nu se datorează, în mod direct, dosarului penal legat de veniturile familiei sale, ci de impactul asupra sănătății pe care l-a avut acesta, precum și de faptul că „experiența [sa] de manager” nu mai e solicitată în vremurile astea schimbătoare.

Prima măsură socialistă

Socialistul Vlad Batrîncea a declarat (repetînd ideea președintelui Igor Dodon) că prima măsură pe care-o va propune PSRM în noul legislativ va fi cea de interzicere a „cumpărării deputaților”: deputatul care-și părăsește fracțiunea, își pierde mandatul. Ce facem atunci cu deputații „aflați în serviciul circumscripției”, se întreabă Experții IPN? „Sau poate secretarul general al PSRM își dorește schimbarea sistemului electoral și ezită să declare franc că pledează în favoarea trecerii la sistemul electoral majoritar și introducerea mandatului imperativ?”

Odoraș în cartonaș

În 2016, Fundația Edelweiss lansa o campanie de distribuire a unor cutii cu produse pentru nou-născuți, mai întîi la IM&C, iar mai apoi și la alte maternități. În octombrie 2018, Guvernul a preluat proiectul fundației lui Vlad Plahotniuc și a decis să-l implementeze în toate maternitățile. De fapt, scrie ZdG, Guvernul a preluat nu doar proiectul, ci și o parte din SRL-urile implicate în el, care vor fi alimentate acum din bani publici. De exemplu, licitația pentru furnizarea bunurilor în prima lună a fost cîștigată de „Revista Odorașul”, a cărei patroană e soția unui fost consilier de-al lui Plahotniuc.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.