Optimism diplomatic

Ambasadorul român Daniel Ioniță a declarat că Moldova are șanse să redevină un campion al Parteneriatului Estic. Pe de altă parte, verbul folosit de diplomat confirmă faptul că Moldova nu a impresionat la ultimul summit al PE. Totodată, Daniel Ioniță a subliniat că „UE nu reprezintă doar un slogan, un steag în spatele căruia te poți ascunde atunci când vrei să-ți promovezi interese politice, partinice sau de moment conjuncturale”.

Bănci sănătoase

Sistemul bancar din Moldova își revine după frauda miliardului de acum cîțiva ani. Potrivit unui studiu al Expert-Grup, măsurile impuse de Banca Națională au dat roade. Experții spun că băncile sunt solid capitalizate și au active lichide în exces, însă sistemul financiar național rămîne subdezvoltat. Cele mai performante bănci, în viziunea Expert-Grup, sunt Moldova-Agroindbank, Mobiasbancă, Moldindconbank și Victoriabank. Ultimele două șchiopătează însă la capitolul calitatea activelor.

Vin remintețele vin

Moldovenii de peste hotare au trimis acasă 988 de milioane de dolari în primele 10 luni ale anului, cu 10,5% mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea a fost și mai spectaculoasă în luna octombrie, cînd remitențele au fost de $116 milioane, cu 19% mai mult decît în octombrie 2016. Din această sumă, 33,9% a venit din Rusia (în descreștere cu 4,6 puncte procentuale). UE a fost sursa a 36,3% din transferuri.

Întoarcerea acasă

Pe vechiul sediu al PCRM a apărut logoul PDM. Purtătorul de cuvînt al democraților, Vitalie Gamurari, a spus că ședința săptămînală a partidului a avut loc la sediul de pe strada Tighina și nu s-a discutat nimic despre vreun sediu nou. Anterior, RISE Moldova a scris că Vladimir Voronin a vîndut clădirea unei companii din Belize, reprezentată în Moldova de o persoană apropiată lui Vlad Plahotniuc.

Pentru mulți deputați democrați, mutarea în acest sediu ar fi o întoarcere acasă, PDM fiind destinația principală a foștilor comuniști. Migrația a început în 2009 cu Marian Lupu și continuă pînă azi, 14 deputați PCRM aderînd la PDM în martie 2017.

Vor explicații

După ce ieri doi jurnaliști ruși nu au putut intra în Moldova și au fost întorși de la aeroport, Ministerul de Externe de la Moscova l-a chemat pe ambasadorul Andrei Neguța să dea explicații. Ținînd cont că nu este primul incident de acest tip, rușii cer Moldovei să nu mai admită astfel de cazuri.

5+2 oligarhi

Într-un interviu pentru Europa Liberă, redactorul-șef al Newsmaker, Vladimir Soloviov spune că succesele recente în relația Chișinău-Tiraspol se datorează unor înțelegeri din umbră ale grupurilor de afaceri de pe cele două maluri ale Nistrului. Potrivit lui, pe lîngă formatul politic oficial 5+2, a apărut și unul oligarhic, unde negocierile se duc între Vlad Plahotniuc și Victor Gușan, șeful holdingului Sheriff.

Fantastic 4

Au fost anunțați cei patru candidați care concurează pentru șefia CNA: Adrian Moroi, jurist la Uniunea Penticostală din Moldova; Veaceslav Guțan, lector la Academia de Poliție; Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală din cadrul CNA; și Igor Carlașuc, șeful Direcției generale asigurare operativă a CNA.

Carlașuc a fost anterior suspendat din cauza unor licitații cîștigate de firma controlată de familia sa, însă a fost repus în funcție. Favoritul pare a fi Bogdan Zumbreanu. Soacră acestuia figura anterior ca membră a Consiliului Național Politic al PDM.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.