Liber la acuzații

La a doua dezbatere directă Ceban vs Năstase, de ieri, candidații ajunși în turul II al cursei pentru primăria capitalei au început cu un subiect fierbinte – „mafia imobiliară”. După ce socialistul i-a înmînat chemarea în judecată contracandidatului din blocul ACUM pentru defăimare, Năstase a promis să demonstreze complicitatea dintre socialiștii municipali și mafia imobiliară odată ce ajunge primar. Năstase apoi a prezentat un șir de soluții pentru a opri construcțiile necontrolate, inclusiv un moratoriu pe transmiterea terenurilor municipale pentru construcția blocurilor pînă la adoptarea unui Plan Urbanistic General. Drept replică, Ceban a afirmat că toate aceste soluții au fost luate dintr-un raport pe care chiar el l-a trimis Guvernului acum jumate de an. Ceban l-a mai acuzat pe Năstase că i-a furat ideea să numească un viceprimar dedicat suburbiilor. Năstase, la rîndul său, l-a acuzat pe socialist că minte.

În general, „formatul liber” ales de Jurnal TV pentru această dezbatere a însemnat că oponenții au putut să se acuze mai mult, să se întrerupă mai des și să evite o discuție închegată. De exemplu, Năstase a evitat în mai multe rînduri să răspundă direct la întrebările oponentului, schimbînd subiectul sau ridiculizînd întrebarea ori chiar omul: „ești jalnic, domnule Cioban!” E adevărat că și Ceban a schimbat subiectul, iar multe din întrebările lui nu aveau treabă cu subiecte municipale. Însă în momentul în care Ceban l-a întrebat pe Năstase cum se numește o carte despre planificare urbană, pe care același Năstase a fluturat-o la dezbaterea de săptămîna trecută, acesta a fost vădit pierdut. Spre finalul dezbaterii, la o altă întrebare din seria „ce știi concret despre Chișinău?”, Năstase a sugerat că de toate aspectele mai mult sau mai puțin mărunte se va ocupa altcineva din echipa sa.

Vedeți mai jos un rezumat video:

Vedeți mai multe în proaspătul nostru material: „Ce am auzit pînă acum și ce vrem să auzim de la următoarele dezbateri Ceban-Năstase”

Plimbare cu pași mici

38 de dosare penale pornite în privința unor funcționari de pe ambele părți ale Nistrului vor fi clasate, au anunțat președintele Igor Dodon și liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, după o întrevedere la Holercani, începută cu o plimbare matinală pe malul Nistrului. Nu s-au oferit detalii despre ce dosare este vorba. Cei doi s-au mai înțeles și în privința unei linii de troleibuz de 10 km între Tighina și Varnița (localitate oficial controlată de Chișinău). În privința altor chestiuni sensibile, cum ar fi cea a telecomunicațiilor sau a conturilor bancare, se vor căuta soluții. Și Dodon, și Krasnoselski au căzut de acord în privința importanței misiunii actuale de pacificare drept garant al securității, o poziție cu care nu-i de acord Guvernul, care ar vrea în schimb o misiune civilă internațională. Ultima rundă de negocieri în formatul 5+2 s-a încheiat indecis. Discuțiile în problema transnistreană vor continua la Conferința de la Bavaria, pe 4 și 5 noiembrie.

Se caută un oligarh

Procuratura Anticorupție informează că Vlad Plahotniuc a fost azi anunțat în căutare internațională și interstatală de către CNA, pentru neprezentare în fața procurorilor. În comunicatul scurt al PA nu se precizează de ce liste internaționale este vorba. Anterior, Interpol a refuzat să-l pună pe fostul lider PDM în listele sale într-un dosar privind traficul de droguri inițiat de procurorii ruși, pe motiv că dosarul ar fi motivat politic. Acum, Plahotniuc este bănuit într-un dosar de spălare de bani care ar avea tangențe cu furtul miliardului. La 11 octombrie, a fost emis un mandat de arest pe numele lui Plahotniuc. Avocatul Vladislav Roșca insistă în continuare că procurorii nu au adunat suficiente probe împotriva clientului său, locația căruia rămîne necunoscută.tml

Cînd a fost să pice Ștefan

Comisia Ministerului Justiției a anunțat că a preselectat patru candidați din care Consiliul Superior al Procurorilor va trebui să aleagă un Procuror General. Aceștia sunt Oleg Crîșmaru, ofițer de urmărire penală pe cazuri excepționale la CNA; Veaceslav Soltan șef al Secției crime cibernetice din cadrul PG; Alexandru Stoianoglo, avocat, fost procuror și fost deputat (PDM, 2009/10); și Vladislav Gribincea, avocat și președinte al Centrului de Resurse Juridice CRJM. Șefa Guvernului a declarat că se aștepta să vadă în lista scurtă mai mulți reprezentanți ai societății civile, avîndu-l în vedere probabil și pe activistul Ștefan Gligor, cel care s-a bucurat de o campanie online în sprijinul său. „Pledez pentru transparență și sper ca înregistrările interviurilor să fie făcute publice. Voi solicita maximă transparență și de-acum încolo”, a scris Sandu pe FB.

Mașini de făcut legi

Secretariatul Parlamentului a anunțat că a economisit anul acesta 20 mln lei, din contul reducerii cheltuielilor pentru procurarea de soft și pentru deplasările deputaților. Patru cincimi din sumă se vor întoarce în buget, iar cu 4 mln Secretariatul planifică să cumpere calculatoare, dar și 4 Skoda Superb pentru deservirea delegațiilor străine. Secretarul general al Parlamentului Adrian Albu spune că în jur de 320 din cele peste 600 de calculatoare din aparatul legislativului sunt inutilizabile/învechite și doar 10 din cele 57 de mașini sunt mai noi de 7 ani. Cu ocazia asta, Albu a povestit un caz curios: cînd a plecat de la Parlament, predecesoarea sa Ala Popescu și-a luat la noul loc de muncă (în Consiliul Concurenței) Skoda atribuită de Parlament. Garajul Parlamentului a primit în schimbul mașinii din 2011 o Skoda stricată din 2006. Schimbul s-a făcut cu învoirea speakerului Candu.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.