Amenda fără obiecții

La mai mult de 5 luni de la excluderea Reghinei Apostolova din cursa pentru primăria Chișinău, Ilan Șor a luat azi amendă, în calitate de președinte al partidului care-i poartă numele, pentru utilizarea banilor din străinătate în campanie. Ilan Șor nu s-a prezentat la judecată, însă hotărîrea va fi contestată în apel. Asta deși Șor semnase procesul-verbal privind constatarea contravenției fără a face vreo obiecție, se arată în hotărîre. În versiunea hotărîrii care a fost publicată pe portalul instanțelor, informația despre mărimea amenzii a fost cenzurată. Totodată, hotărîrea nu pomenește deloc despre confiscarea respectivilor bani din străinătate, așa cum ar fi trebuit să fie după lege.

Enlarge your salary

Ministrul finanțelor Octavian Armașu spune că implementarea noului sistem de salarizare va costa ~4 miliarde de lei în perioada 2019-2021, că banii sunt prevăzuți Cadrul bugetar pe termen mediu și nu necesită surse suplimentare. Totodată, grila de salarizare va fi revizuită anual în vederea majorării salariului minim: de la 1500 lei în 2019, pînă la 1900 lei în 2021. „Cam în fiecare an va fi o creștere de 10%”, a adăugat Armașu. Asta contrastează ușor cu unele titluri de știri bombastice de săptămîna trecută, ca acesta, de exemplu: „Pavel Filip: Nici un salariu mai mic de 2000 de lei și creșteri de până la 109% pentru unele categorii”.

Experții IPN observă totodată faptul că, fiind adoptat în aprilie, Cadrul bugetar pe termen mediu pare să nu ia în calcul 3 factori surveniți mai tîrziu: reforma fiscală, cea salarială, dar și suspendarea asistenței macrofinanciare. Experții IPN amintesc, de asemenea, că PDM se ambiționase să majoreze salariile de două ori per ciclu electoral, conchizînd: „actualii guvernanți se comportă ca magicienii, care operează cu o baghetă magică, scoțând din pălăria liderului PDM inițiative și documente de importanță majoră, fără să arate estimările bazate pe calculele”.

Întoarcerea miliardului

Moldovenii de peste hotare au trimis în țară ~$1 mlrd în primele trei trimestre din anul 2018, potrivit BNM. Dacă ritmurile se vor păstra, remitențele vor atinge cifra de $1,3 mlrd pînă la sfîrșitul anului, cu $100 mln mai mult decît în 2017. În septembrie, proporția remiterilor din UE a rămas în creștere, reprezentînd 42,9% din total. Migranții muncitori din CSI au contribuit cu 26,2%, în comparație cu cele 2/3 din vremurile de altădată.

Lipsă totală de acoperiș

Șeful Direcției construcții capitale din cadrul Primăriei Chișinău, Alexandru Panfili, a demisionat la două zile după ce primarul interimar Ruslan Codreanu a trecut cu inspecția pe la Direcție și a cerut o anchetă. Codreanu spune că a văzut la Direcție „o lipsă de responsabilitate totală”: mai multe obiective pentru care s-au alocat bani nu au fost realizate sau au fost întîrziate mult. De exemplu, primind bani de la CMC încă în februarie, Direcția a dat jos acoperișul vechi de pe sediul Asociației Invalizilor, dar nici pînă acum nu l-a înlocuit, expunînd edificiul precipitațiilor. Săptămîna trecută, Codreanu a creat o comisie de anchetă și privind activitatea Spitalului municipal Nr.1, după ce conducerea acestuia a reorganizat o secție fără consimțămîntul fondatorului, care este CMC.

Scoaterea medicului din pîntecele CNA

Un grup de părinți a pichetat sediul CNA în semn de susținere/recunoștință pentru ginecologul-obstetrician Vadim Scarlat, cerînd eliberarea lui din izolator. Protestatarii au înaintat CNA-ului o petiție semnată online de ~1500 de persoane. Medicul a fost reținut săptămîna trecută alături de cinci magistrați, între alții. Părinții protestatari nu-l cred vinovat și insistă că medicul ar merita măcar arest la domiciliu pe durata anchetei, în loc de izolator. Scarlat e bănuit că ar fi dat judecătorilor 2000 de euro mită pentru a scăpa de un caz penal. În urma presupusului caz de malpraxis din 2015, a murit un copil la o lună după naștere, care a fost una dificilă, iar ghinionului lui Scarlat e că bunica copilului ar purta și ea robă de magistrat.

Challenge accepted

Radu Albot a cîștigat turneul Challenger de la Liuzhou (China). Tenismenul moldovean l-a învins în finală pe sîrbul Miomir Kecmanovic, cu 6-2, 4-6, 6-3. Tenismenul moldovean se află în acest moment pe locul 89 în clasamentul mondial ATP.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.