Versiunea bălaie

TV8 a obținut ocopie a unei scrisori electronice pe care ambasadoarea Moldovei la Washington ar fi trimis-o mai multor oficiali americani. În versiunea Cristinei Bălan, protestele de pe 26 și 27 august n-au fost decît niște acțiuni electorale ale unor partide politice. Totodată, Bălan pune accent pe legătura unor membri ai opoziției cu fostul lider PLDM Vlad Filat și invocă declarația premierul Pavel Filip cu privire la cei 3 milioane de lei cheltuiți pe asigurarea ordinei publice, care ar fi putut dați grădinițelor. De asemenea, Bălan scrie despre „încercările” protestatarilor ACUM de a „crea tensiuni” și despre atitudinea „agresivă” a acestora față de pașnicii simpatizanți ai partidului Șor și cei doi europarlamentari invitați. Nu în ultimul rând, ambasadoarea laudă „intervențiile non-violente” ale poliției, chiar dacă mai multe mărturii video arată contrariul.

Minus George

După ce au fost blocați la Prut preț de cîteva zile, cei ~100 de participanți la Marșul Centenarului au fost lăsați să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Mai puțin George Simion, liderul Platformei Unioniste, care urmează să primească interdicție în conformitate cu legea. Poliția de frontieră moldoveană spune că acesta a demonstrat un „comportament agresiv” și a refuzat să respecte procedurile. Ministerul român de externe l-a
convocat
azi pe ambasadorul moldovean la București, Mihai Gribincea, să explice motivul pentru care cetățenii români fuseseră opriți la frontiera cu R. Moldova. Inițial, grănicerul șef Fredolin Lecari încerca să negocieze cu grupul să treacă doar cei „cuminți”, însă unioniștii au fost insistenți și, în cele din urmă, n-a intrat doar Simion. Acesta a mai primit anterior non grata în Moldova timp de cinci ani, după ce fusese reținut de SIS în mai 2015, însă interdicția a fost retrasă peste cîteva luni, grație eforturilor diplomației române. Marșul pedestru, pornit la Alba Iulie pe 1 iulie, urmează să ajungă la Chișinău pe 1 septembrie.

Deschidere condiționată

După ce președintele Igor Dodon a declarat recent că e deschis spre dialog cu Ucraina, omologul său ucrainean Petro Poroșenko a și-a exprimat și el deschiderea. Cu condiția că Dodon își revizuiește părerea despre Crimeea. Poroșenko a declarat că așteaptă „sprijin clar pentru integritatea teritorială și independența țării noastre, incluzând Crimeea. Așteptăm o poziție fermă, corespunzătoare, din partea vecinilor noștri”.

Rusificare vinicolă

Vinificatorii ruși ar putea produce vinuri în Moldova sub branduri rusești. Această posibilitate a fost anunțată într-o conferință de presă de către Boris Titov, reprezentatul președintelui Putin pe chestiuni antreprenoriale și președinte al Uniunii viticultorilor și vinificatorilor ruși, scrie Nokta. „Din păcate, în afară de cîteva nume cunoscute precum Cricova sau Barza Albă [cunoscut în spațiul post-sovietic ca Белый аист], în Moldova nu există branduri vinicole serioase”, a declarat Titov. Chestiunea va fi discutată în cadrul Forumului economic moldo-rus, care se va desfășura la Chișinău pe 20-22 septembrie, sub patronajul președintelui Igor Dodon.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.