Zigzag de președinte

Într-un discurs pregătit pentru un eveniment la Bruxelles, la care n-a ajuns să participe personal „din motive tehnice”, Igor Dodon declară că vrea relații mai aprofundate cu UE. Mai mult, președintele admite ideea unei dezbateri atunci cînd/dacă se va pune problema aderării. După cum remarcă politologul Dionis Cenușa, e prima oară cînd președintele Dodon vorbește despre restricțiile „impuse în mod unilateral de Moscova”. „Poziția mai echilibrată a lui Dodon față de UE și față de aderarea la UE permite să deducem că o alianță de guvernare între Plahotniuc și Dodon după alegerile din 2018 nu poate fi exclusă”, crede politologul.

Subiectul a fost abordat și într-un articol pe IPN, intitulat „Zbor frânt spre Bruxelles”. „O altă întrebare majoră este dacă șeful statului a consultat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a cărui lider a fost timp de șase ani și a cărui documente programatice le-a elaborat? Aceste documente prevăd lucruri care contravin în mod explicit tezelor din discurs”.

CEC vicios

Autoritatea electorală centrală a luat act de hotărîrea judecătorească prin care s-au invalidat alegerile din Chișinău și le-a declarat nule. În aceste condiții, alegeri repetate nu vor avea loc. Membrul CEC Sergiu Gurduza, care a fost de altă părere privind alegerile repetate, a mai propus să i se solicite instanței de judecată o explicație, însă propunerea nu a fost susținută.

Avuția din curte

ZdG compară într-un articol declarațiile de venit, cele din 2009 cu cele din 2017, ale judecătorilor din spatele deciziei de invalidare a alegerilor din Chișinău. Timp de opt ani, majoritatea din ei au reușit să adune „averi de milioane”: imobile și mașini scumpe. Mai mult, „unii dintre aceștia au fost implicați și anterior în luarea unor decizii controversate, iar alții au fost promovați în sistem deși nu au avut punctaj maxim”. Bine, agoniseala judecătorilor poate fi explicată parțial prin salariile mari, menite să-i facă incoruptibili (de exemplu, publicația scrie că Luiza Gafton de la CSJ ridică lunar 25 de mii de lei salariu și 10 mii pensie). Totuși, unele detalii sar în evidență: bunăoară, Vladislav Clima, de la Curtea de Apel, a primit în 2017 o donație de 10 mii de euro de la tatăl său, care este șeful Inspecției Judiciare la CSM. Citiți alte detalii aici.

Ceva nu-i OK

Pavel Filip a dat indicații Ministerului Justiției să analizeze prevederile legale în baza cărora s-a invalidat scrutinul din Chișinău. Și în Parlament va fi creat un grup de lucru în acest scop. „Eu pur și simplu vreau să înțelegem cît mai bine ce din legislația electorală este OK, ce a dus la calificarea acțiunilor drept agitație electorală”, a spus premierul. De Comisia de la Veneția nu vrea să întrebe nimeni?

Situația drepturilor omului într-un citat

„Apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii sunt victime ale campaniilor de stigmatizare, avocații se confruntă cu acuzații penale motivate din punct de vedere politic sau sunt amenințați ori de cîte ori apără persoane cu opinii diferite, iar jurnaliștii se confruntă cu limitarea accesului la informație”, a declarat Michel Forst, raportor special al ONU. Prezentîndu-și raportul la Chișinău, Frost a recomandat Guvernului să recunoască rolul esențial al societății civile și să n-o mai intimideze.

Polița din sertar

Polița medicală de hîrtie va dispărea după ce Guvernul a aprobat azi un proiect de lege în acest sens. Pentru a accesa servicii medicale și medicamente compensate, va fi nevoie doar de buletinul de identitate, dovada asigurării medicale fiind IDNP-ul. Amendamentul mai prevede că salariații vor pierde statutul de persoană asigurată dacă nu plătesc primele-deduceri din salariu mai mult de un an consecutiv.

Pneuri europene pe drumuri moldovenești

Guvernul a mai aprobat azi o modificare prin care toate pneurile vîndute în Moldova vor trebui să poarte etichete identice celor folosite în UE. Acestea vor conține date privind clasa de eficiență a consumului de combustibil, clasa de aderență pe teren umed și clasa de zgomot. Se estimează că trecerea la anvelope mai bune va genera pentru mașinile din Moldova economii de combustibil de circa 5,4 mii de tone pe an, sau 86 mln lei anual.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.