Dezbateri în sfîrșit

Ion Ceban și Andrei Năstase s-au întîlnit în sfîrșit într-o dezbatere unu la unu, organizată de Promo-Lex, după ce Năstase se părea că nu mai vine nici la asta. Dezbaterea a fost gălăgioasă și s-a desfășurat în atmosfera chemării la ordine, fie a participanților, fie a suporterilor. Impresia la cald e că reprezentantul Socialiștilor a părut mai pregătit pe teme ce țin de administrarea urbei (în spiritul campaniei sale declarat „apolitice”), în timp ce candidatul Platformei a evitat întrebările directe ale lui Ceban (pe care Năstase l-a numit, alternativ, Ciobanu sau Cioban), preferînd contraargumente de genul „nu discut despre canalizare... sunt un mare luptător împotriva corupției”. Observațiile la rece le vom compila într-un articol pe mîine.

Preferatul publik

Deși posturile TV din grupul GMG au declarat că nu vor reflecta alegerile din Chișinău, acestea au continuat, în pofida sancționării din partea CCA, să prezinte știri partizane și înainte de turul doi, se arată într-un raport al comunității Watchdog.MD. De data asta preferatul este socialistul Ion Ceban. Din numărul total de știri despre Andrei Năstase, 53% au avut conotație neutră și 47% conotație negativă. În cazul lui Ion Ceban – 47% au fost pozitive și 53% neutre.

Ambasadă pe ruine

Un nou sediu al ambasadei SUA se propune să fie construit la Chișinău pe Tighina 12, în locul unde era cîndva Stadionul Republican (1952-2007). Potrivit unui proiect de lege supus consultărilor publice, terenul de 5,2 ha va fi transmis autorităților americane la preț de piață. Publicul se poate expune pînă pe data de 8 iunie.

Dependența raioanelor

Dependența tot mai mare a bugetelor locale față de cel de stat a fost identificată de Curtea de Conturi drept o problemă majoră. Transferurile către APL de la bugetul de stat depășesc de circa 2,5 ori veniturile proprii. În timp ce transferurile de la bugetul de stat s-au majorat de la 7,1 miliarde lei la 9,1 miliarde lei, veniturile APL au rămas practic la același nivel în ultimii trei ani, constituind circa 3,8-3,9 miliarde lei.

Vedeți la temă pe sic.md: Aflarea în treabă a administrațiilor raionale și Oamenii pleacă, primăriile rămîn.

Valori tradiționale

Fiecare a cincea femeie în Moldova este supusă hărțuirii sexuale la locul de muncă, iar alte 20% spun că au fost amenințate sau li s-a cerut să întrețină relații sexuale de către profesor. Cel mai des e vorba de forme subtile de hărțuire, care sunt și mai greu de constatat, cum ar fi vorbele deocheate sau îmbrățișările fără permisiune. 60% din moldoveni cred că victimele hărțuirii sunt ele însele de vină. Avocatul Vadim Vieru spune că, deși fenomenul ia amploare, cazurile sunt foarte rar raportate și există puține condamnări. De multe ori victimele renunță să depună plîngeri din cauza prejudecăților.

Florile vieții

În Moldova, fiecare a cincea persoană are sub 18 ani. La 1 ianuarie 2018, numărul copiilor era de 676 de mii, potrivit datelor publicate de BNS în preajma Zilei Copiilor. Anul trecut s-au născut cu 8,9% mai puțini copii decît în anul precedent. Vîrsta medie a mamei la prima naștere este de 24,8 ani. Nivelul natalității extraconjugale rămîne înalt: ponderea copiilor născuți în afara căsătoriei fiind de 21,5%.

La straja Găgărusiei

Ieri la Comrat s-a inaugurat o stelă în cinstea veteranilor grăniceri. Monumentul a fost ridicat din inițiativa unei organizații obștești pe care o conduce șeful legislativului autonomiei, Ivan Kîssa. „În momentul cînd s-a anunțat dezvelirea oficială a monumentului și toată lumea l-a putut vedea, pe chipurile celor prezenți se putea citi o oarecare stare de confuzie. Pe monument era reprezentată harta Rusiei, deși însuși monumentul e dedicat grănicerilor Moldovei. Pe durata întregului eveniment, oratorii vorbeau despre independența țării noastre, însă pe monument – nimic ce ar sugera despre statalitate (cu excepția drapelului): doar harta unei țări străine și însemnele URSS”, relatează Nokta.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.