Solidaritate electorală

Maia Sandu a anunțat că Partidul Acțiune și Solidaritate va sprijini candidatura lui Andrei Năstase, liderul Platformei DA, la alegerile locale din Chișinău pe 20 mai. Anterior, PAS spunea că va decide ce va face la alegerile locale doar după ce va ajunge la o înțelegere cu PPDA privind participarea la alegerile parlamentare de la toamnă.

Astfel, cele două formațiuni au semnat acordul care stabilește cum vor fi selectați candidații comuni: aceștia vor fi supuși unor investigații jurnalistice și unui test psihologic, vor fi evaluați de o comisie de meritocrație și una de integritate, dintre primii 20 de candidați pe listă, 8 trebuie să fie femei, iar 4 - tineri sub 35 de ani.

Promovare cu bucluc

PDM a prezentat azi în Parlament un proiect de promovare a femeilor în politică: partidele care au mai mulți candidați femei și mai multe deputate alese vor primi mai mulți bani de la bugetul de stat. Deputata Alina Zotea a sugerat micșorarea pragului electoral pentru partidele care promovează femei. Colegul ei din PL, Lilian Carp, a spus că trebuie încurajată și participarea femeilor la alegerile locale, nu doar parlamentare. Inna Șupac și Elena Bodnarenco de la PCRM spun că partidele vor pune femei pe pozițiile codașe din liste, iar banii vor merge la lideri.

Sănătate contestată

Primărița interimară Silvia Radu l-a demis astăzi pe șeful direcției sănătate Mihai Moldovanu. Radu criticase munca acestuia de multe ori și a dispus o anchetă de serviciu pe numele său. De asemenea, după restructurarea direcțiilor municipale, sănătatea urma să fie absorbită de direcția asistență socială. Moldovanu spune că se află în concediu medical și că decizia primăriței este ilegală.

Drumuri populiste

Expert-Grup descrie proiectul democraților de reparare a drumurilor locale drept unul populist și fără acoperire financiară. Potrivit experților, guvernul nu a indicat sursa bugetară pentru 1,1 din 1,6 miliarde de lei alocate proiectului. Mai mult, ei spun că drumurile locale sunt în grija autorităților locale, iar programul poate avea succes doar dacă va fi implementat prin intermediul APL-urilor.

Lumină mai ieftină

Gas Natural Fenosa a cerut ANRE să aprobe scăderea tarifului la electricitate. Pentru consumatorii casnici, prețul va scădea cu 5,5%. Mold-Street scrie că, în Chișinău și alte zone unde electricitatea e livrată de Fenosa, consumatorii plătesc cu 6,5% mai puțin decît în raioanele de nord, care sunt deservite de o companie de stat.

Arena opacă

Centrul pentru Politici și Reforme se arată îngrijorat de proiectul Arenei Chișinău. Potrivit CPR, proiectul e promovat în grabă, iar transparența decizională și consultarea populației au fost ignorate la alocarea banilor și terenului pentru Arenă. Totodată, CPR recomandă autorităților să amîne implementarea proiectului pînă la executarea acțiunii 13 din memorandumul de asistență macrofinanciară cu UE, care prevede îmbunătățirea legislației în domeniul parteneriatelor public-private.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.