Tergiverșor

Completul de judecată care va examina dosarul lui Ilan Șor la Curtea de Apel s-a schimbat pentru a doua oară. De data aceasta, judecătorii Oxana Robu și Igor Mânăscurtă s-au retras motivînd că au deja în gestiune dosarul lui Veaceslav Platon, unde Șor e martor al acuzării. Noul complet e format din Stelian Teleucă, Alexandru Spoială și Svetlana Balmuș, ultima fiind și raportoare. Ilan Șor nu s-a prezentat la prima ședință, avocatul său invocînd motive de sănătate.

Memorie ușoară

Newsmaker a publicat stenograma unei audieri a lui Ilan Șor în cadrul dosarului lui Chiril Lucinschi. Primarul de Orhei evită să răspundă la întrebări, motivînd adesea că subiectele sunt deja cercetate în dosarul pe numele său, de 14 ori spune „nu-mi amintesc” și de 10 ori „posibil”. Din principalul suspect în dosarul miliardului, Ilan Șor a devenit principalul martor, asumîndu-și meritul pentru trimitearea la închisoare a lui Vlad Filat și Veaceslav Platon.

Rocada PPEM-PCRM

La Călărași, vicepreședintele comunist al raionului Valeriu Sava a fost înlocuit cu Nicolae Rozembac de la PPEM. O mișcare identică a avut loc anterior și la Nisporeni, unde vicepreședintele de raion comunist Ion Țugulea a fost înlocuit cu Ion Sturza de la PPEM, tatăl actualului ministru al apărării, Eugen Sturza. Presa locală scrie că și în raionul Ungheni vicepreședintele comunist Serghei Lacusta ar putea fi înlocuit de cineva de la PPEM.

Întrevederi venețiene

Comisia de la Veneția a trimis la Chișinău o delegație care să evalueze reforma electorală. Experții s-au întîlnit cu reprezentanții partidelor parlamentare. Democratul Sergiu Sîrbu le-a spus experților de la Veneția că Parlamentul a implementat „practic 95%” din recomandările Comisiei, chiar dacă recomandarea principală era ca sistemul electoral să nu fie schimbat. Sîrbu e contrazis și de un raport Promo-Lex, care arată că doar 37% din recomandări au fost aplicate, iar dintre acestea unele doar parțial sau cu abateri.

Colegul de alianță al lui Sîrbu, Eugen Carpov de la PPEM, a declarat după întrevedere că ar putea fi acceptate unele modificări precum mai multe circumscripții pentru diasporă și dreptul studenților să voteze la locul de studii. La rîndul lor, socialiștii vor mai multe circumscripții pentru Rusia și Transnistria. Iurie Țap de la PLDM s-a plîns că mixtul a fost implementat în condiții netransparente și că dependența primăriilor de banii de la centru va permite fraudarea alegerilor. Ion Apostol de la PL a acuzat că noul sistem încalcă principiul egalității votului și a amintit că PL a sesizat CC acum 4 luni, dar încă nu a primit răspuns.

Șefa piețelor

Primărița interimară Silvia Radu a decis că toate piețele din Chișinău care se află pe terenuri private trebuie mutate pe terenuri municipale. Șeful direcției comerț Marcel Zambițchi a spus că e necesar întîi un studiu și bani pentru acest studiu, dar primărița i-a răspuns că e suficient să coopereze cu preturile de sector și direcția arhitectură. Silvia Radu i-a dat lui Zambițchi un termen de două săptămîni să „vină cu soluții”.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.