Reforma lui Pîrlog

Fostul ministru comunist Vitalie Pîrlog a renunțat la șefia SIS după doar două luni, spunînd că preferă să se întoarcă la Interpol și să continue reformele începute de comisia pe care o conduce acolo. Europa Liberă a contactat unul din autorii reformei, Bernd Fabritius, care spune că nu a primit nicio idee sau sugestie de la Pîrlog și că nu a colaborat cu acesta. Mai mult, Fabritius afirmă că șeful unei comisii nu poate să-și reformeze propria bază de lucru.

Necazul berarilor

Mold-Street scrie despre cum un șir de modificări legislative pripite poate afecta berăritul în Moldova. Spre exemplu, producătorii nu mai pot folosi sticla reutilizabilă pentru îmbutelierea berii, ceea ce creează costuri economice și ecologice considerabile. Alte probleme țin de imposibilitatea berarilor de a folosi stocurile de etichete pe care le-au cumpărat anterior și necesitatea de a instala contoare cu memorie fiscală.

Sandu vs FMI

Maia Sandu a declarat într-un interviu că autoritățile moldovenești nu-și doresc includerea unor puncte anticorupție în programul cu FMI. Sandu a făcut referire la o discuție pe care a avut-o cu reprezentanții Fondului, însă afirmațiile ei au fost dezmințite de Anthony de Lannoy, directorul executiv FMI în Moldova. Lannoy spune că refuzul Chișinăului de a accepta condițiile anticorupție nu a fost discutat cu Sandu. De cealaltă parte, PAS a emis un comunicat în care insistă că Maia Sandu pune în discuție subiectul corupției la toate întîlnirile cu demnitari internaționali.

Unirea Parlamentelor

Senatoarea română Iulia Scîntei a scris pe FB că Parlamentul de la Chișinău nu vrea să accepte să participe la o ședință comună cu Legislativul român pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire. Speakerul moldovean Andrian Candu spune însă că Parlamentul nu a luat încă o decizie și că Biroul Permanent examinează mai multe opțiuni, printre care organizarea ședinței comune la Chișinău, Iași sau București.

Bani grei

Banca Națională a lansat astăzi monedele de 1, 2, 5 și 10 lei. Guvernatorul BNM Sergiu Cioclea a spus că monedele au o durată de viață mai lungă decît bancnotele de valoare mică, ceea ce-i va permite Băncii să economisească bani. Leii metalici au intrat în circulație începînd de azi.

Leancă în gondolă

Vicepremierul pentru integrare europeană Iurie Leancă insistă că unica recomandare a Comisiei de la Veneția care nu a fost respectată e reducerea pragului electoral. Demnitarul contrazice sau ignoră intenționat ultimele concluzii ale Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, care spun că Moldova nu a respectat mai multe recomandări-cheie. Mai mult, Consiliul spune concret care anume: lipsa consensului larg și vulnerabilitatea candidaților uninominali față de influența afaceriștilor și a altor actori. Leancă îl contrazice și pe ambasadorul UE, Peter Michalko, care tot a declarat că Moldova nu a respectat toate recomandările Comisiei de la Veneția.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.