În ape neutre

După incidentul naval din strîmtoarea Kerci de luni, președintele Igor Dodon l-a lăsat pe consilierul său Maxim Lebedinschi să scrie pe FB (abia azi). Dacă speakerul Andrian Candu a ales ieri să condamne incidentul ca pe o agresiune a Rusiei, mesajul juristului prezidențial e mai degrabă împăciuitor: „Orice acțiune care poate duce la înrăutățirea situației și așa dificile din regiune este foarte periculoasă, iar noi suntem convinși și sperăm că cele două țări prietene ale Republicii Moldova își pot soluționa neînțelegerile și conflictele prin dialog, pe cale pașnică și diplomatică”.

Russu fără sprijin

Comuniștii își retrag sprijinul politic pentru Alina Russu, cea pe care au propus-o cîndva la CEC. Ei afirmă că „s-au mirat” cînd Russu a fost aleasă cîteva luni mai tîrziu președintă a autorității electorale. „În scurt timp, au început să apară semnale îngrijorătoare privind activitatea Alinei Russu la cîrma CEC. A devenit evidentă dorința ei de a acorda «atenție deosebită» acelor forțe politice care și PCRM, și societatea îi crede a fi uzurpatori ai puterii în stat”, se spune în declarația partidului, care nu mai crede că Russu poate asigura caracterul transparent și democratic al procesului electoral.

S-a constatat că sunt

Cam 9 mii de angajați din instituțiile de învățămînt preșcolar, primar și secundar din Chișinău vor primi salarii tarifare majorate cu 20%, potrivit unei decizii votate unanim în CMC. Majorările au loc în contextul noii Legi privind sistemul de salarizare, care le oferă consiliilor raionale și locale dreptul de a majora salariile angajaților unităților sferei sociale din contul veniturilor suplimentare. „Respectiv s-a constatat că acum la buget sunt economii și pot fi oferite aceste adaosuri la salariu”, a spus Rodica Guțu, șefa direcției educației.

ACUM promite

Blocul ACUM promite să asigure, către anul 2023, creșterea salariului mediu pînă la 11 mii de lei, iar a pensiilor - peste nivelul minim de existență. Pentru asta e nevoie de o „economie construită în jurul talentului fiecăruia și în jurul inițiativei private”, nu „în jurul statului în care cetățenii depind de acest stat”, spune Andrei Năstase. „Pentru atragerea investițiilor vom combate corupția, vom garanta statul de drept și vom asigura o eficiență a investițiilor publice”, a spus Maia Sandu..

Hai să ne eurounim

Partidul Național Liberal, Partidul Verde Ecologist și mai multe organizații civice vor forma un nou bloc electoral numit Convenția Euro-Unionistă. Valentin Dolganiuc, deputat în primul parlament RM și fondator al Convenției, spune că aceasta a fost creată în special pentru alegătorii unioniști, care la scrutinele anterioare nu aveau cu cine vota. Un al deputat în primul parlament, analistul Anatol Țăranu spune că noul bloc nu va oponent pentru blocul ACUM, care, potrivit lui, n-a reușit „să coaguleze toate forțele pro-europene din Moldova, inclusiv segmentul unionist”.

Paza bună

Șoferii pot verifica care este starea drumurilor în timp real, pe www.asd.md. Offline, asta se poate face la o line fierbinte 24/24. Utilizatorii vor avea acces la camerele video plasate pe traseele naționale (încă săptămîna trecută acestea nu prea lucrau, dar mă rog). Ministrul economiei Chiril Gaburici a menționat că este foarte important ca șoferii să se informeze înainte de a porni la drum, în special în timpul iernii. Pentru deszăpezire, autoritățile au pregătit 518 de autospeciale și cam 15 mii de tone de sare.

Bonusic

Apropo de drumuri, azi pe sic! examinăm „Cinci probleme cu Drumuri Bune pentru Moldova”. De exemplu, întrucît întreaga Administrație de Stat a Drumurilor e antrenată în acest program, întîrzie reabilitarea drumurilor naționale. Sau, selectarea drumurilor și alocarea resurselor s-a făcut în mod discreționar, după criterii politice. Într-un an preelectoral, asta înseamnă „drumuri bune pentru ai noștri”. Citiți articolul integral aici.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.