Podul peste Nistru

OSCE a salutat rezultatele obținute de Chișinău și Tiraspol, după ce în weekend au fost semnate patru înțelegeri protocolare – privind asigurarea funcționării școlilor de limbă română în stînga Nistrului, apostilarea diplomelor universităților din regiune, restabilirea comunicațiilor telefonice și accesul țăranilor din dreapta Nistrului la terenurile lor de pe malul stîng.

Azi și ieri, la Viena, a fost loc o rundă de negocieri în formatul 5+2, iar secretarul general al OSCE și ministrul austriac de externe au vorbit despre „progrese semnificative în negocieri pentru prima dată în mai mult de un deceniu”. Una din prioritățile viitoarelor negocieri va fi înregistrarea mașinilor cu plăcuțe transnistrene astfel încît acestea să poată circula internațional.

Buget municipal

Primăria Chișinău a prezentat azi proiectul bugetului municipal Chișinău, care prevede venituri de 3,6 miliarde de lei și cheltuieli de 3,9 miliarde, sau 5662 lei și, respectiv, 6103 lei per locuitor. Prezentarea poate fi văzută aici.

Activiștii civici prezenți la eveniment au remarcat că, deși despre prezentarea bugetului Primăria trebuia să anunțe cu 15 zile înainte, acest lucru a fost făcut abia ieri. Newsmaker.md scrie că primărița interimară Silvia Radu a promis să ia în calcul toate recomadările de îmbunătățire a bugetului, părăsind ședința după 20 de minute.

Planuri de milioane

Direcția generală locativ-comunală și amenajare (DGLCA) a prezentat un plan pentru modernizarea serviciilor de salubrizare în Chișinău în următorii 2 ani. Astfel, direcția cere achiziționarea a zece utilaje de salubrizare și deszăpezire mecanizată (tip Hako) - 24,6 milioane de lei, 20 de aspiratoare pentru încărcarea frunzelor uscate - 2,6 milioane de lei, 20 de tractoare pentru deszăpezirea curților de bloc și pentru transportarea deșeurilor vegetale - 10,2 milioane de lei, și amenajarea stației de compostare a deșeurilor vegetale - 15 milioane de lei.

Totodată, DGCLA propune un nou regulament de activitate, care să-i ofere atribuții concrete în domeniul salubrizării. Potrivit direcției, prea multe întreprinderi diferite sunt implicate în proces. Noul plan este ca să fie selectată cîte o singură întreprindere pentru fiecare sector.

Vin milioanele

Moldova va primi, pînă la sfîrșitul anului, încă 21,5 milioane de euro de la UE ca suport bugetar. Anunțul a fost făcut de ministrul finanțelor, Octavian Armaşu, la briefingul săptămânal al PDM. Demnitarul a explicat că banii vor fi oferiți pentru rezultatele și reformele obținute în 2016, care au fost evaluate anul acesta.

Cît despre asistența macrofinanciară de 100 de milioane planificată pentru 2018, ministrul a spus că va fi acordată în trei tranșe, iar pentru acordarea fiecărei tranșe vor trebui îndeplinite 8-10 condiții.

Democrații contraatacă

Purtătorul de cuvînt al PDM, Vitalie Gamurari, a declarat că referendumul pentru anularea votului mixt „din punct de vedere juridic este un nonsens și o inițiativă falsă”. El a descris drept un paradox faptul că niște ONG-uri pro-europene au făcut „cîrdășie” cu niște partide „de extremă stînga”. Gamurari a mai adăugat că tot inițiatorii ar trebui să fie cei care să ofere banii pentru plesbicit.

Salvați Căile Ferate

Vicepreşedintele BERD, Alain Pilloux, a confirmat că Moldova va primi a doua tranșă din împrumutul acordat de BERD și BEI pentru reabilitarea Căii Ferate din Moldova. Anterior, presa scria că CFM se afla în prag de faliment, astfel încît guvernul a fost nevoit să elaboreze o concepție privind restructurarea întreprinderii, dar și a întregului sector feroviar din Moldova.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.