Două luntri, un singur plan

Ca să sublinieze mesajul că PD păstrează și luntrea pro-europeană împreună cu cea „pro-Moldova”, speakerul Andrian Candu a precizat că planul de a introduce vectorul european în Constituție rămîne actual. Candu a mai spus că (încă) urmează să vorbească cu PL și PLDM pentru a găsi compromis și a obține voturile necesare.

„Relația noastră cu UE este una de durată, una la care nu renunțăm”, a dublat premierul Pavel Filip de peste ocean. Întîlnindu-se cu Johannes Hahn la New York, în marja Adunării Generale a ONU, Filip a declarat că „Uniunea Europeană rămâne singura opțiune și singurul plan al Republicii Moldova”. Comisarul european pentru vecinătate a postat ulterior că a avut o discuție sinceră cu premierul moldovean, în cadrul căreia a exprimat profunda îngrijorare a Comisiei UE și statelor membre privind derapajele de ordin democratic din Moldova. Demnitarul european i-a mai înmînat lui Filip o listă de reforme care urmează a fi întreprinse urgent.

Președinte-atît de simplu

Tot Andrian Candu a declarat, optimist, că următoarea majoritate parlamentară ar putea simplifica și mai mult atribuțiile președintelui țării, „pentru a duce pînă la capăt ideea republicii parlamentare”. Între timp, Candu admite că vor mai fi ocazii pentru a-l suspenda pe Igor Dodon. De exemplu, speakerul se așteaptă ca președintele să se împotrivească promulgării amendamentului constituțional cu vectorul european (vezi mai sus), dar și noului Cod al Audiovizualului, care conține prevederi anti-propagandă.

Niciun leu

Strategia de recuperare a miliardului e mai mult un instrument de a comunica publicului și partenerilor internaționali că ceva se face, decît un instrument propriu-zis de investigare, a constatat CRJM într-o analiză prezentantă azi. O altă constatare e că, după patru ani de zile, autoritățile așa și nu pot spune cu exactitate cîți bani au dispărut din sistemul bancar, iar eșecul de a răspunde la această întrebare fundamenală arată cît de eficiente sunt măsurile de investigare. Vladislav Gribincea, directorul CRJM, a subliniat că statul a compensat 2,6 miliarde de lei, însă aceștia nu sunt bani furați, ci sunt bani proveniți din vînzarea post-fraudă a activelor băncilor falimentate. Altmineri, niciun leu din banii furați nu a fost recuperat, iar Strategia evită să menționeze acest fapt.

Bani de gaz

Autoritățile române vor oferi un grant de 46 mln euro din fonduri europene companiei Transgaz pentru avansarea gazoductului Ungheni-Chișinău. „Este un proiect de 76 de milioane de euro, 35% sunt fonduri proprii și 65% sunt fonduri atrase. Așteptarea este ca până la sfârșitul anului să se încheie etapa de contractare și de semnare pentru lucrări [...], termenul de finalizare pentru gazoductul propriu-zis fiind 2019, iar pentru complexul administrativ de la Ghidighici - ianuarie 2020”, a spus Alexandru Macoveiciuc, de la ministerul român al economiei.

Dă-i jazzu’

Azi la Chișinău începe Festivalul Internațional Ethno Jazz, ajuns la a șaptesprezecea ediție. Festivalul din acest an, care va dura pînă pe 5 octombrie, adună aproape 40 de artiști din 15 țări, iar concerte sunt susținute la Chișinău, Tiraspol, Soroca și Bălți. „La acest Festival se face o retrospectivă a jazzului internațional, cu cele mai valoroase vedete ale jazzului”, spune Anatol Ștefăneț, directorul festivalului. La Chișinău, biletele costă de la 100 la 200 de lei. Publicul de la Soroca, Bălți și Tiraspol vor intra gratuit. Găsiți programul aici.

Corupție frumoasă

Azi a avut loc premiera lung-metrajului moldovenesc „Beautiful Corruption”. Acesta va rula la „Patria-Loteanu” în fiecare zi, timp de o săptămînă. Regizorul și scenaristul peliculei, Eugen Damaschin, spune că personajele și istoriile din film sunt inspirate din viața reală.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.