Plan pentru justiție

Numărul judecătorilor CSJ va fi redus de la 33 la 17, iar numărul membrilor CSM va fi mărit de la 12 la 15, potrivit unui plan de reformare a justiției, prezentat azi de Olesea Stamate, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu și Andrei Năstase. Curtea Supremă de Justiție se va concentra „pe unificarea practicii judiciare și mai puțin pe examinarea în fond a cauzelor”. În CSM, din cei trei membri noi, doi vor fi numiți de Guvern și unul de Președinție.

Consiliul Superior al Procurorilor va avea doi membri noi, unul ales de Guvern și altul de Forumul societății civile. Rolul CSP în alegerea Procurorului General va fi limitat la a alege unul din doi candidați înaintați de o comisie de la Ministerul Justiției. Aici, ACUM și PSRM încă nu s-au înțeles. Maia Sandu spune că preferă o comisie „depolitizată” a Ministerului, iar Igor Dodon vrea ca în comisie să fie implicate și Președinția, și Parlamentul. Blocul ACUM cere ca Procurorul General să poată fi ales și din afara procuraturii – e suficient să ai zece ani de experiență ca judecător, avocat ori procuror pentru a fi eligibil. Președintele Dodon a pus însă condiția ca atribuțiile și competențele procurorului-șef să fie restrînse. Ambele părți spun că o soluție definitivă va fi aleasă în urma consultărilor cu societatea civilă.

Salut, progres!

„Salutăm orice progres în această direcție,” așa a comentat ministrul moldovean de externe Nicu Popescu intenția autorităților ruse de a „iniția procesul” de lichidare a munițiilor de la Cobasna. Într-un interviu pentru IPN, Popescu a mai remarcat că Republica Moldova insistă pe retragerea armamentului de zeci de ani: „Eventual ca acesta să fie distrus, dacă nu poate fi retras”. În același timp, orice proces de distrugere sau retragere trebuie să se producă în mod transparent și cu participarea tuturor actorilor internaționali implicați, inclusiv OSCE. Popescu a mai adăugat că există „un consens ferm național” împotriva federalizării R.M., dar și pentru retragerea trupelor rusești.

Vervă unionistă

Vechiul Partid Liberal Reformator s-a redenumit în Partidul Popular Românesc, iar formațiunii i s-au alăturat membri ai mai multor organizații unioniste. Președinte al PPR a fost ales Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial al lui Nicolae Timofti. Ca toate celelalte proiecte unioniste de pînă acum, și PPR își propune să consolideze toate forțele pro-românești din societate.

Vara aceasta a mai fost lansat un partid unionist - Uniunea Salvați Basarabia, condus de Valeriu Munteanu. Fostul liberal i-a cerut azi ministrului de interne Andrei Năstase să-i amendeze pe Președintele Igor Dodon, Președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi și guvernatoarea Găgăuziei Irina Vlah pentru că n-au coborât în bernă drapelele de stat pe 23 august, dată declarată de guvern zi de doliu și comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare.

Triumful patrimoniului

Mitropolia Moldovei vrea ca Arcul de Triumf să fie înregistrat ca monument ocrotit de stat și să-l preia în gestiune pentru a-l restaura. Propunerea vine după un reportaj ProTV Chișinău despre starea dărăpănată a Arcului, care nu se află în grija niciunei instituții de stat.

Tot azi, Asociația Birou pentru artă și cercetare urbană (BACU) a depus un dosar la Ministerul Educației și Culturii cu solicitarea de a recunoaște Stadionul Republican drept monument de importanță națională, în încercarea de a-l salva de la demolare. Asta deși noile autorități par la fel de hotărîte ca și guvernul precedent să vîndă terenul pentru construcția unei noi ambasade SUA.

Între timp, un alt monument a fost demolat în centrul orașului, pe strada Micle. Ion Ștefăniță, șef al Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor, spune că clădirea oricum era deja ruinată, iar compania care a demolat-o a promis să reconstruiască fațada așa cum era. Domnul Ștefăniță a uitat să menționeze că antreprenorul va mai adăuga vreo patru etaje pe deasupra.

Independență la reducere

Republica Moldova a sărbătorit ieri 28 de ani de independență. Președintele Dodon și prim ministra Sandu au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare separat. Șeful statului spune că a respectat protocolul, iar șefa guvernului zice că „dragostea față de cetățeni” e mai importantă. Seara, cu o oră înainte de concertul din PMAN, miniștrii au ieșit să stea de vorbă cu poporul în fața guvernului. Maia Sandu a scris azi pe FB că festivitățile au costat cu jumătate de milion de lei mai puțin decît anul trecut.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.