Abuzul nepublicat

Dispoziția primarului în baza căreia protestatarii au fost alungați ieri dimineață din fața monumentului lui Ștefan cel Mare nu a fost publicată nici astăzi, spune PAS, iar asta ar însemna că intervenția în forță a poliției a fost abuzivă. „Un act nepublicat nu are nicio valoare juridică”, spune formațiunea, cerînd sancționarea reprezentanților poliției care au „mințit”. Interimarul Ruslan Codreanu a declarat anterior că a semnat dispoziția în cauză încă pe 24 august, ca să rezerve locul pentru tradiționala ceremonie de depunere a florilor. Însă membrii comunității OccupyGuguță, care aveau autorizație de protest în Grădina Publică de Ziua Independenței, insistă că nu au fost înștiințați de existența acesteia.

Motivul neunirii

Un grup de ~100 de tineri care parcurg pe jos un marș simbolic din orașul transilvănean Alba Iulia spre capitala Republicii Moldova, pentru a marca astfel 100 de ani de la Marea Unire, a fost blocat la Prut. Motivul invocat de grănicerii moldoveni e că 27 din participanți ar fi perturbat ordinea publică. Autoritățile române au o părere diferită: „grupul [...] nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească a punctului de frontieră [Albița] și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat”. Grănicerii moldoveni zic că le-ar da voie să-și continuă drumul numai celor „cuminți”, însă strănepoții lui Mihai, Ștefan și Corvin strigă „toți!”.

Dă-i gazu’

Guvernul moldovean a anunțat că a îndeplinit condițiile birocratice pentru ca Transgaz-ul românesc să poată privatiza Vestmoldtransgaz-ul, compania operatoare a viitoare conducte Ungheni-Chișinău. Astfel, preluarea propriu-zisă se va întîmpla „deja” în prima parte a lunii septembrie, iar la finele lui 2019, vom putea vedea și flacăra de la capătul conductei. Asta dacă totul va merge conform planului curent. Pentru că planul inițial era ca gazul românesc să ajungă de la Iași la Chișinău încă în 2016.

Poftă mică

În ajun de an școlar, s-a constatat că hrana se servește copiilor în condiții sigure în 73% din grădinițe și în 83% din școli. Potrivit rezultatelor unui șir de inspecții ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în unele instituții educaționale din Moldova blocurile alimentare nu au acces la apă curgătoare și sistem de canalizare; nu sunt dotate insuficient cu utilaj și frigidere; au ventilarea proastă; nu dispun de bucătari cu pregătire corespunzătoare.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.