Eu îți scriu atît de des

Comisarul european Johannes Hahn a declarat pentru Europa Liberă că Pavel Filip i-a dat un SMS, fiind îngrijorat de soarta asistenței macrofinanciare după ultimele evoluții de la Chișinău. În mesaj, premierul moldovean s-a referit la „separarea puterilor” în stat ca scuză pentru hotărîrea adoptată de instanțele de la Chișinău. Hahn a spus în interviu că UE respectă domnia legii atunci cînd este sigură că ea există cu adevărat, iar el nu este convins 100% că așa stau lucrurile în Moldova. Demnitarul european a mai spus că situația în privința asistenței macrofinanciare va fi analizată la pachet cu schimbarea sistemului de vot.

În legătură cu sistemul mixt, președintele Comisiei de la Veneția a declarat, tot pentru Europa Liberă, că acesta „nu este cea mai bună variantă” pentru Moldova în condițiile actuale, pentru că ar putea crea legături periculoase între deputați și business. Totodată, spune Gianni Buquicchio, schimbările au fost operate și nu se mai poate face nimic. „Trebuie să fim optimiști și să urmărim cum vor fi implementate în practică, dacă sunt sau nu aplicate cu bună credință”.

Separarea justiției de Facebook

Jurnalistul Valeriu Vasilică remarcă într-o analiză IPN că „modalitatea prin care judecătorii au calculat impactul a ceea ce ei au considerat «agitație electorală» asupra rezultatelor alegerilor trezește prea multe dubii”. Magistrații „nu au argumentat în postările lor pe Facebook, cum au făcut calculele influenței Facebook-ului asupra rezultatelor alegerilor, mesajul lor având un pronunțat caracter emotiv și declarativ (...) Astăzi, poziția judecătorilor ar fi fost cu mult mai înțeleasă, dacă pe tot lanțul ședințelor de (in)validare ar fi asigurat caracterul public al lucrărilor, cel puțin pentru presă”.

Într-un alt articol pe IPN, intitulat „Cum se separă justiția de politică în Moldova”, se formulează întrebarea: „dacă justiția are obligația să valideze un proces eminamente politic, pe care nimeni nu l-a contestat, niciun cetățean, niciun concurent electoral și niciun organ electoral specializat, atunci din ce motive se apucă justiția să caute argumente pentru a-l invalida?” În articol se enumeră circumstanțele în care alegerile pot fi invalidate, în conformitate cu jurisprudența Curții Constituționale, care pot fi rezumate astfel: 1. votarea și stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă, 2. doar fraudele care sunt de natură să influențeze rezultatele sunt luate în calcul, 3. trebuie să existe o cerere de anulare argumentată și însoțită de dovezi, 4. toate aceste condiții trebuie întrunite cumulativ.

Cine-i de vină?

Depunînd azi mărturii în dosarul parcărilor cu plată, Nistor Grozavu a declarat că Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicații la telefon să semneze contractul, pe care, de altfel, nici nu l-a citit minuțios. Viceprimarul a mai spus că fostul său șef l-a convins să semneze, dar fără presiuni. Ex-primarul Chirtoacă însă sugerează că Grozavu a depus mărturiile sub amenințarea procurorilor. La următoarea ședință, Grozavu și Chirtoacă se vor confrunta în sala de judecată. Chirtoacă a declarat la începutul scandalului, anul trecut, că Grozavu semnase contractul fără avizul obligatoriu al CMC, iar el despre asta n-a știut.

Gazcoini pe datorie

Centrala de la Cuciurgan lucrează acum la capacitate maximă, datorită activității de „minerit” bani virtuali, scrie Mold-street . „Practic toată capacitatea liberă a [Centralei Cuciurgan], care în prezent este de aproximativ 200 MW, este aproape complet solicitată. În cadrul unui proiect, pe teritoriul Transnistriei a fost livrat echipament, care este deja folosit pentru minerit, iar bugetul a primit primele sale venituri”, a declarat Alexandr Martînov, şeful aşa-zisului guvern de la Tiraspol.

Anterior, liderul separatist Vadim Krasnoselski a dat de înțeles că pentru „minerit” nu va fi folosită Centrala de la Cuciurgan, principalul consumator de gaze din regiune, de unde vine grosul datoriei Moldovei către Gazprom. Citiți aici „Transnistria vrea să producă Bitcoini. Cine va plăti?”

O vezi?

În 2017, numărul copiilor care au suferit violență fizică și psihologică a fost în creștere: aproximativ 11 mii de cazuri raportate. „Problema este că acest cerc de intervenție (comunitatea – medicul – polițistul – asistentul social) undeva se pierde din cauza tratării cazului ca neimportant”, a declarat ministra protecției sociale Svetlana Cebotari. Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, a menționat că datele existente nu reflectă fidel situația, deoarece nu există o cultură de a raporta cazurile de abuz față de copii, iar mulți copii se tem să vorbească despre asta.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.