Autograf pe conductă

Contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz a fost semnat astăzi. Premierul Pavel Filip spune că, după privatizare, construcția extensiei pînă la Chișinău a gazoductului Iași-Ungheni va începe „în cel mai scurt timp”. Vă invităm să revedeți materialul nostru din 2017 despre epopeea conductei care ne va aduce gaz românesc.

Diplomație cu năbădăi

Ambasada SUA a salutat decizia Moldovei de a expulza trei diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie, în urma atentatului de la Salisbury. Ambasada Rusiei, în schimb, a descris gestul drept un act nejustificat și neprietenos și a spus că răspunsul Moscovei „nu se va lăsa așteptat”. Și președintele Igor Dodon a fost nemulțumit, descriind actul drept o „nouă provocare antirusească”.

Hărțuiri locale

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a criticat Moldova pentru hărțuirea autorităților publice locale, referindu-se, printre altele, și la suspendarea fostului primar al capitalei, Dorin Chirtoacă. Raportorii Congresului spun că starea democrației locale moldovenești s-a deteriorat substanțial. În ultimul timp, mai multe partide de opoziție, printre care PL, PLDM și Partidul Nostru, se plîng că guvernarea le intimidează aleșii locali. Elena Grițco, reprezentată PN, a spus că guvernul a încercat s-o împiedice să participe la Congres.

Standarde duble

Asociația Watchdog acuză CCA de tratament preferențial pentru postul Prime, deținut de Vlad Plahotniuc. Experții asociației spun că Prime a retransmis, pe 1 martie, adresarea lui Vladimir Putin către Parlamentul rus - un discurs tendențios, militarist și agresiv. Astfel, Prime a încălcat legea împotriva propagandei ruse, intrată în vigoare pe 12 februarie Watchdog a sesizat CCA pe 12 martie, însă sesizarea rămîne neexaminată, deși CCA s-a întrunit în ședință de mai multe ori.

Optimism italian

Franco Frattini, reprezentantul OSCE pentru rezolvarea conflictului transnistrean, s-a întîlnit ieri și azi cu reprezentanți ai conducerii de la Chișinău și de la Tiraspol. Frattini spune că a rămas mulțumit de discuții și o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 poate avea loc în mai. Diplomatul crede că pacificatorii ruși trebuie să rămînă în regiunea separatistă, însă armamentul și munițiile trebuie retrase.

Raport CNA

Bogdan Zumbreanu, șeful CNA, a prezentat azi raportul de activitate al instituției comisiei juridice a Parlamentului. Potrivit acestor date, doar unu din cinci oameni judecați pentru acte de corupție ajung la închisoare. Aproape o treime se întorc la vechiul loc de muncă. Deputatul PLDM Tudor Deliu la întrebat de ce, în ultimele două luni, 11 ofițeri CNA și-au dat demisia, inclusiv adjunctul directorului și trei șefi de direcție, Zumbreanu spune regretă plecarea lor, însă toți s-au pensionat din decizie proprie.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.