Mușchi de președinte

Președintele Igor Dodon zice că a primit confirmare de la autoritățile SUA precum că Vlad Plahotniuc se află acolo (în pofida includerii sale într-o listă neagră a Departamentului de Stat). „Organele de anchetă vor cere partenerilor SUA, cred că în următoarele zile, extrădarea lui Plahotniuc,” a adăugat Dodon. Pe de altă parte, PG nu a putut confirma spusele președintelui. În schimb, la CNA despre aflarea lui Plahotniuc se cunoaște din „canale neoficiale.”

În altă ordine de idei (dacă putem spune așa), șeful statului a refuzat propunerea liderei PAS Maia Sandu de a se duela într-o dezbatere, spunîndu-i că-i prea devreme. „Cei care vor să facă dezbateri cu mine, haideți mai bine să facem flotări,” a declarat președintele la o înviorare matinală.

Mustrătorul general

Într-un discurs la Adunarea Generală a Procurorilor, Alexandr Stoianoglo și-a repetat teza că procurorii trebuie să lase în pace agenții economici și să nu le pornească dosare penale decît după sesizarea Fiscului. „Eu interzic show-urile cu mascați la agenții economici.” E curios faptul că, pentru a ilustra situația de pe timpul regimului Plahotniuc, procurorul general a ales să vorbească despre cum intimidările procurorilor au contribuit la monopolizarea pieței miezului de nucă (de care se spune că beneficiat familia ex-premierului Filip). Stoianoglo a vorbit și despre urmăririle ilegale, despre dosare politice, despre pornirea anchetelor penale de dragul statisticii și despre „etica procurorului.” Stoianoglo a promis că Procuratura nu se va implica în politică și că va monitoriza cum și din ce trăiește fiecare procuror.

Deși a fost foarte dur în discursul său, Stoianoglo a avut de împărțit și niște morcovi: 45 de procurori au fost distinși în cadrul Adunării cu ocazia aniversării a 28-a de la fondarea Procuraturii RM.

La drum în grabă

Deputații PDA și PAS au depus o moțiune simplă împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru graba cu care a pornit procesul licitațiilor în vederea reabilitării drumurilor. Deputații afirmă că licitațiile pentru 4 drumuri importante s-au anunțat cu „grave abateri de la legislație și acordurile internaționale.” Anterior ministrul Anatol Usatîi a fost acuzat că a încălcat legea prin nepublicarea anunțurilor licitațiilor în Jurnalul UE. Usatîi a afirmat că publicarea anunțurilor în Jurnalul UE e posibilă numai în cazul alocării de fonduri europene, iar în cazul proiectelor finanțate din bugetul de stat – nu. Pe de altă parte, Delegația UE a spus că nu cunoaște despre asemenea restricții.

Galben la pașapoarte

Parlamentul a votat vineri în prima lectură să reinstituie moratoriul pe programul cetățenie contra investiții. Noul moratoriu va dura pînă pe 20 septembrie, cu 3 luni mai puțin decît a propus Guvernul. Ministerul Economiei a comunicat că, în pauza dintre moratorii (precedentul a expirat săptămîna trecută), încă un solicitant a reușit să-și depună dosarul. E vorba de un irlandez din IT care a lucrat anterior în Moldova.

În iunie 2019, coaliția PSRM-ACUM a abrogat programul în primă lectură, considerîndu-l o portiță pentru bogătani dubioși care caută cetățenia RM pentru a profita de regimul liberalizat de vize cu UE. La scurt timp însă, Guvernul și-a dat seama că nu poate să anuleze programul imediat, pentru că ar risca să fie dat în judecată de aplicanții care au plătit deja banul. S-a decis că dosarele lor vor fi procesate, dar nu vor fi acceptate altele.

Lacrimi de pedist

Deputatul Gheorghe Brașovschi a anunțat că pleacă din fracțiunea PDM și din partid, pentru a se alătura grupului Pro Moldova condus de Andrian Candu. „Din păcate, în prezent, nu mai am o susţinere necesară în cadrul partidului.” Iată cum a comentat plecarea lui Brașovschi Dumitru Diacov: „Cu lacrimi în ochi, cerându-și scuze, mi-a spus că părăsește fracțiunea și se alătură grupului Candu. Am încercat să-i lămuresc, să-l conving. Am înțeles că totul deja e rezolvat. A plâns el, am plâns și eu!”

Altele, într-o frază

◾ CSJ a respins ca neîntemeiată solicitarea procurorilor de a strămuta cauza Morari la o altă instanță; procurorii se plînseseră că vicepreședintele Judecătoriei Chișinău ar fi mărit ilegal completul de judecată, adăugînd la judecătoarea căreia i s-a repartizat aleatoriu dosarul încă doi magistrați selectați nealetoriu.

◾ PLDM își retrage candidatul din circumscripția Hîncești pentru a „nu dispersa voturile pe dreapta”; întrebat de ce partidul nu-l susține pe fostul peledemist Grigore Cobzac, președintele PLDM Tudor Deliu a răspuns că acesta n-a făcut frumos că și-a anunțat candidatura în ultima clipă, în răspăr cu decizia PAS.

Cinci rute de microbuz din Chișinău se vor închide începînd de luni, pentru că nu sunt rentabile.

◾ În contextul alertei legate de coronavirus, Mitropolia Moldovei îndeamnă credincioșii să respecte recomandările Ministerului Sănătății privind igiena și, totodată, să se roage mai mult, să consume zilnic agheasmă și prescură, să se spovedească și să se împărtășească (!) regulat.

Vă puteți abona la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.